RATNI ZLOČINI Sud u BiH za zvjerstva nad Bošnjacima desetoricu osudio na ukupno 162 godine zatvora

Autor:

15.05.2024., Osijek - Na zupanijskom sudu u Osijeku zavrseno sudjenje majoru Vojislavu Medicu za ratni zlocin. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio desetoricu nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 162 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima na sjeveru Bosne i Hercegovine na početku rata 1992. godine.

Žalbeno vijeće osudilo je šestoricu optuženih na 18 godina zatvora, trojicu na 15, a jednoga na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području općine Bosanskog Novog.

“Sudsko vijeće je izvan svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili kaznena djela na način kako je opisano u optužnici”, rečeno je prigodom izricanja presude.

Na teret desetorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske se stavljaju ubojstva, mučenja, progon i druga nečovječna djela.

Sud je ocijenio kako je tužiteljstvo uspjelo dokazati da su optuženi u lipnju 1992. godine ubili 24 Bošnjaka u mjestima Alićima i Ekićima kod Bosanskog Novog, koje su prethodno natjerali da izađu iz kuća. Potom su muškarce tukli kundacima od pušaka, šakama i nogama, dok su žene i djeca to promatrali.

Prije rata u općini Bosanski Novi je živjelo oko 40 posto Bošnjaka, a danas čine 27 posto stanovništva. Nakon rata vlasti Republike Srpske su preimenovale ovu općinu koja se sada zove Novi Grad.

SVI GA ZNATE Srbija za ratni zločin osudila čovjeka koji si je na čelo lijepio iskaznicu HDZ-a

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.