Ratni ministar Ivan Jarnjak: “Razočaran sam stavom zemlje kojoj smo uvelike pomagali, i onda i danas”

Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak u nedjelju je za Novu TV komentirao zahtjev Bosne i Hercegovine da Hrvatska preuzme progon 14 generala Hrvatske vojske, koje Sarajevo sumnjiči za ratne zločine u akciji Bljesak.

“Ja moram reći da sam strašno iznenađen, razočaran takvim stavom jedne zemlje kojoj smo mi navelike pomagali za vrijeme rata. I kasnije i danas. A oni podižu optužnice protiv operacije, protiv cijelog lanca zapovjednika operacije koja je bila apsolutno čista, koja se vodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske”, rekao je Jarnjak.

Dodao je da mu se čini da je cilj te optužbe da se operacija Bljesak proglasi zločinačkom operacijom. “Jer, zašto bi inače stavili unutra cijeli zapovjedni lanac koji je bio tad u operaciji Bljesak?”, pita se.

Već se 15 godina istražuje predmet protiv tih ratnih zapovjednika u operaciji Bljesak, a zamolnica se u Hrvatsku šalje tek sada. Jarnjak kaže da je to pokušaj da se pokaže da su i jedna i druga operacija nelegitimne. “Ja sam razgovarao s haškim istražiteljima 2004. i tada su me ispitivali i o operaciji Bljesak. O operaciji Bljesak nismo razgovarali ni 10 minuta. Sam istražitelj je rekao veli ‘tu nemamo šta, to je bila apsolutno operacija u kojoj nije bilo problematičnih stvari’. Tu su se očito našle snage koje smatraju da mogu sad u ovom trenutku načiniti štetu Hrvatskoj”, poručio je.

Upitan koje to snage, odgovara: “Kad je u pitanju protiv Hrvatske onda se oni brzo dogovore svi. Mislim da je to politikanstvo i u ovom trenutku da je to pokušaj odgovora Hrvatskoj to što se toliko brine o Hrvatima u BiH.”

U ovom pitanju će, vjerujem državni vrh i cijela Hrvatska biti složni. Na obilježavanje obljetnice Oluje nije pozvan, kao ni prošle godine. U svom ga je govoru spomenuo predsjednik. “Pa dobro. Bilo mi je drago da je on to spomenul’. Nisam pozvan. Nisam pozvan ni na 25. obljetnicu. Ni ja ni moji suradnici. Žao mi je apsolutno. Ja sam u tome sudjelovao, za mene su to trenuci koji izazivaju strašne emocije i žao mi je što nas eto, ne pozivaju”, rekao je Jarnjak i zaključio da su – ‘pozabili’

Komentiraj