RATIFKACIJA ISTANBULSKE KONVENCIJE Prosvjedna akcija ispred Sabora

HINA/ Damir SENČAR

U petak je ispred zgrade Hrvatskog sabora započela provjedna akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Jedna od organizatorica prosvjeda, Sandra Benčić izjavila je za N1 televiziju kako je glavna poruka prosvjedne akcije – ratifikacija Istanbulske konvencije do kraja zasjedanja Sabora, te ulazak u proračun za sljedeću godinu.

“Apelirali smo na različite zastupnice i zastupnike iz različitih stranaka da daju amandmane na proračun kako bi se onaj dio koji ide za skloništa žena žrtava nasilja uđe u proračun za sljedeću godinu jer inače nam sama ratifikacija ne znači ništa”, kazala je Benčić dodajući kako misli da je premijer Andrej Plenković, koji je najavio da bi do ratifikacije trebalo doći do kraja godine, želio izbjeći da do ratifikacije dođe prije donošenja proračuna.

“Istanbulska konvencija sada je i polje nekakve političke trgovine između vladajućih i HRAST-a. Premijer im još neko vrijeme treba davati određene ustupke kako bi zadržao tanku većinu. Žene žrtve nasilja su sada postale i taokinje tanke saborske većine i političkih trgovina koje se događaju”, poručila je.

“Mislim da ključna prepreka nisu priče o rodnoj ideologiji – mislim da u to nitko ne vjeruje, osim par ljudi iz HRAST-a – one se koriste kao izlika da se zapravo ono što je ključno, a to je povećanje proračuna za zaštitu žena, kao i kriminalizacija zločina”, dodaje Benčić, koja krivi i bivšu SDP-ovu vladu koja konvenciju nije ratficirala na vrijeme.

Komentiraj