Upućeni vojni izvori ispričali su za Nacional da su djelatnici Vojne sigurnosno obavještajne agencije ipak raspolagali informacijama da nekolicina vojnih pilota iz skupine Krila Oluje namjeravaju napustiti Oružane snage i otići raditi u inozemstvo prije no što su oni to i službeno najavili. Isti izvori tvrde da su te informacije čelnici VSOA-e u dogovoru s vrhom Ministarstva obrane zatajili od Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera oružanih snaga. Ako bi te tvrdnje bile točne, to bi značilo da su čelnici VSOA-e iz nekog zasad nepoznatog razloga odlučili stvoriti napetosti između nekolicine visokih vojnih dužnosnika, odnosno da su pokušali kompromitirati i destabilizirati Dragu Lovrića te dovesti u pitanje njegov vojni autoritet.

  • Ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Zdravka Klanca optužuju da je tajio informacije o odlasku vojnih pilota od načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Drage Lovrića

U brojnim medijskim napisima konstatirano je kako je najava vojnih pilota o napuštanju oružanih snaga šokirala njihove nadređene u Ministarstvu obrane i kako su piloti odlučili napustiti Hrvatsku zbog izdašnih financijskih ponuda katarskog emira šeika Tamim Bin Hamad Al-Thanija. Bogati šeik navodno želi hrvatske pilote u Kataru, u svojoj osobnoj akrobatskoj grupi. Kao ključan razlog najavljenog odlaska navedeni su financijski razlozi, kao i nezadovoljstvo pilota zbog stanja u oružanim snagama.

Ubrzo potom predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović detaljno je predočeno zašto se u ovom slučaju radi o prvorazrednom sigurnosnom propustu djelatnika civilne, ali u prvom redu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Taj je događaj predsjednici predočen kao metafora potpunog raspada i kaosa unutar oružanih i sigurnosnih snaga u režiji ministra obrane Ante Kotromanovića. Taj propust predstavljen joj je i kao posljednji u nizu dokaza o profesionalnoj potkapacitiranosti ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Zdravka Klanca.

Međutim, ako su točne tvrdnje da su vojni špijuni znali da dio pilota namjerava napustiti hrvatsku vojsku, a to nisu javili svojim nadređenim, onda se u ovom slučaju ne radi o profesionalnoj potkapacitiranosti vodećih ljudi VSOA-e i Ministarstva obrane, nego o puno ozbiljnijim manipulacijama kojima je cilj diskreditacija jednog dijela vojnog sustava.

Komentiraj