Patrik Macek/PIXSELL

Rat vojnih špijuna protiv načelnika Glavnog stožera

Upućeni vojni izvori ispričali su za Nacional da su djelatnici Vojne sigurnosno obavještajne agencije ipak raspolagali informacijama da nekolicina vojnih pilota iz skupine Krila Oluje namjeravaju napustiti Oružane snage i otići raditi u inozemstvo prije no što su oni to i službeno najavili. Isti izvori tvrde da su te informacije čelnici VSOA-e u dogovoru s vrhom Ministarstva obrane zatajili od Drage Lovrića, načelnika Glavnog stožera oružanih snaga. Ako bi te tvrdnje bile točne, to bi značilo da su čelnici VSOA-e iz nekog zasad nepoznatog razloga odlučili stvoriti napetosti između nekolicine visokih vojnih dužnosnika, odnosno da su pokušali kompromitirati i destabilizirati Dragu Lovrića te dovesti u pitanje njegov vojni autoritet.

  • Ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Zdravka Klanca optužuju da je tajio informacije o odlasku vojnih pilota od načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Drage Lovrića

U brojnim medijskim napisima konstatirano je kako je najava vojnih pilota o napuštanju oružanih snaga šokirala njihove nadređene u Ministarstvu obrane i kako su piloti odlučili napustiti Hrvatsku zbog izdašnih financijskih ponuda katarskog emira šeika Tamim Bin Hamad Al-Thanija. Bogati šeik navodno želi hrvatske pilote u Kataru, u svojoj osobnoj akrobatskoj grupi. Kao ključan razlog najavljenog odlaska navedeni su financijski razlozi, kao i nezadovoljstvo pilota zbog stanja u oružanim snagama.

Ubrzo potom predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović detaljno je predočeno zašto se u ovom slučaju radi o prvorazrednom sigurnosnom propustu djelatnika civilne, ali u prvom redu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Taj je događaj predsjednici predočen kao metafora potpunog raspada i kaosa unutar oružanih i sigurnosnih snaga u režiji ministra obrane Ante Kotromanovića. Taj propust predstavljen joj je i kao posljednji u nizu dokaza o profesionalnoj potkapacitiranosti ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Zdravka Klanca.

Međutim, ako su točne tvrdnje da su vojni špijuni znali da dio pilota namjerava napustiti hrvatsku vojsku, a to nisu javili svojim nadređenim, onda se u ovom slučaju ne radi o profesionalnoj potkapacitiranosti vodećih ljudi VSOA-e i Ministarstva obrane, nego o puno ozbiljnijim manipulacijama kojima je cilj diskreditacija jednog dijela vojnog sustava.

Komentiraj