Mađarska uvela izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini, u Luhansku i Donjecku ubijeno 14 civila

Ruska invazija na Ukrajinu traje 90. dan. Danas je točno tri mjeseca od napada Rusije na Ukrajinu. Izdvajamo najvažnije događaje:

Ruske snage preuzele su kontrolu nad tri grada u regiji Donjeck, uključujući Svitlodarsk, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Ranije danas je objavljeno da su ruske snage ušle u Svitlodarsk i izvjesile rusku zastavu iznad zgrade gradske uprave.

Najmanje 14 civila ubijeno je u napadima u Luhansku i Donjecku

Najmanje 14 civila ubijeno je u Luhansku i Donjecku tijekom “masovnih napada” koje su izvele ruske snage, priopćila je ukrajinska vojska. Još 15 osoba je ozlijeđeno, dodaje se.

Samoproglašeni čelnik separatističke regije Donjeck koju podupire Rusija rekao je da se ruske i separatističke snage bore da preuzmu punu kontrolu nad gradom Limanom te da su već zauzele polovicu grada.

Liman je gradić od oko 20 tisuća stanovnika te je smješten na sjeveru Donjecka.

Poljska poslala tenkove

Poljska je poslala “vrlo veliki broj” tenkova u Ukrajinu, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda. Tijekom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Duda je naveo da je prijenos smanjio obrambene sposobnosti Poljske.

“Računamo na potporu zajednice, a to je NATO, i računamo na potporu SAD-a i Njemačke”, rekao je.

U travnju je poljski premijer Mateusz Morawiecki prvi put priznao da je Poljska poslala tenkove u Ukrajinu. Nisu objavljeni nikakvi detalji, ali medijski izvještaji sugeriraju da su oni isporučivali tenkove T-72 iz sovjetske ere.

Ukidanje carina na uvoz

Vijeće Europske unije koje zastupa 27 zemalja članica odobrilo je u utorak ukidanje carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana kako bi pomoglo gospodarstvu te zemlje na koju je Rusija izvršila agresiju.

Ovu mjeru, koju je Europska komisija predložila 27. travnja, odobrio je Europski parlament 19. svibnja. Odluka je dakle potvrđena i stupit će na snagu dan nakon njezina objavljivanja u Službenom listu EU-a, dodaje Vijeće u priopćenju.

Ukidanje carina “olakšat će trgovinsku razmjenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njezinu gospodarstvu”, izrazio je zadovoljstvo potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis na tiskovnoj konferenciji.

Mađarska proglasila izvanredno stanje

Mađarska je proglasila izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Na snagu stupa od ponoći.

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je ratno izvanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada.

“Svijet je na rubu ekonomske krize”, rekao je Orban u videu, ponovivši da Mađarska mora ostati izvan rata u Ukrajini i “zaštititi financijsku sigurnost obitelji”.

Pronađeno 200 tijela

Tijela 200 ljudi pronađena su u ruševinama višekatnice u gradu Mariupolju u Ukrajini pod ruskom kontrolom, rekao je savjetnik gradonačelnika Petra Andrjuščenko na Telegramu.

Tijela su pronađena s “visokim stupnjem raspadanja”, rekao je Andriuščenko, dodajući da su ih lokalno stanovništvo odbilo pokupiti, a ruske vlasti su napustile mjesto, ostavljajući smrad diljem okruga.

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 člana britanskog parlamenta

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 154 člana donjeg doma britanskog parlamenta. Odluka je donesena kao odgovor na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da sankcionira ruske dužnosnike prošlog mjeseca.

Zajedničke aktivnosti Kine i Rusije

Kineski i ruski zrakoplovi zajednički su u utorak patrolirali Japanskim morem, Istočnokineskim morem i zapadnim Tihim oceanom, objavilo je kinesko ministarstvo obrane.

“Neprihvatljivo je da Kina poduzme takvu akciju u dogovoru s Rusijom”, rekao je japanski ministar obrane Nobuo Kishi.

Dodao je i da je to jasan pokazatelj da sigurnosno okruženje koje okružuje zemlju postaje sve oštrije i da su ozbiljno zabrinuti.

Radi se o prvoj takvoj zajedničkoj zračnoj patroli nakon početka ruske invazije na Ukrajinu koja je bila dio godišnje vojne vježbe, objavilo je ministarstvo na svojoj službenoj mrežnoj stranici.

Rusi kradu ukrajinsko žito

Nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies prikazuju ukradeno ukrajinsko žito koje se ukrcava na ruske brodove na Krimu.

“Pod zastavom Rusije nalaze se dva broda, usidrena i nakrcana ukradenim ukrajinskim žitom u luci privremeno okupiranog Sevastopolja”, navodi se na Twitteru uz fotografije.

Ukrajina objavila svoje gubitke

Točno tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Ukrajinci su objavili svoje gubitke u ratu.

Navode da je ubijeno između 2500 i 3000 vojnika, 3930 civila, od toga 234 djece. The Kyiv Independent piše da je u istom vremenskom razdoblju ozlijeđeno oko 10.000 ukrajinckih vojnika i 4532 civila.

Počinjeno je, tvrde, 13.073 ratnih zločina i zabilježeno 3000 zračnih napada.

Ursula von der Leyen pozvala čelnike da “podrže Ukrajinu na njezinom europskom putu”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na Svjetskom gospodarskom forumu čelnike da “podrže Ukrajinu na njezinom europskom putu”.

“Ukrajina pripada europskoj obitelji. Ukrajinci su uspravno stali pred brutalnim nasiljem. Zalagali su se za svoju slobodu, ali i za naše vrijednosti i za čovječanstvo. Mi stojimo uz njih i mislim da je ovo odlučujući trenutak za sve demokracije diljem svijeta”, rekla je.

“Rat potresa cijeli svijet i dodatno narušava lance opskrbe koje je već opterećena pandemijom”, dodala je. “Ovaj rat i ovo ponašanje koje vidimo samo su ojačali odlučnost Europe da se brzo riješi ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima”, navela je i dodala da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje usred rata.

“Vojska Kremlja oduzima zalihe žita i strojeve, a ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta”, rekla je.

Objavljeni novi ruski gubitci

Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Navode da je ubijeno 29.350 ruskih vojnika i uništeno 1302 tenka, 3194 oklopnih vozila, 205 aviona i 170 helikoptera.

Rusi u Hersonu traže uspostavu vojne baze

Ruska uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je u utorak ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti. Ta je regija Moskvi posebice važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba u 2014.

Rusija je tamo postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu. ”U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza“, kazao je za RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva ”civilno-vojnom regionalnom upravom” Hersona: ”To ćemo tražiti i to želi stanovništvo regije. Ovaj potez je ključan i bit će jamac sigurnosti regije i njenih stanovnika”.

Janukovič optužen za izdaju

Ukrajinski sud donio je odluku i naredio uhićenje u odsutnosti nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga pritom za izdaju.

On je od veljače 2010. do veljače 2014. godine obnašao dužnost ukrajinskog predsjednika nakon čega je prebjegao u Rusiju s kojom je blisko surađivao i u vrijeme dok je bio prvi čovjek Ukrajine. Već ranije je osuđen na 13 godina zatvorske kazne zbog izdaje, a sve zbog bliske suradnje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kojeg je tražio da ruska vojska i policija uspostave red u Ukrajini.

Ovaj put je optužen za izdaju zbog sporazuma kojeg je potpisao 2010. godine, a koji se odnosio na produženje ruske kontrole nad Krimom. Taj je sporazum poznat kao Harkovski pakt koji je omogućio Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolju. Upravo je Crnomorska flota ostvarila jedan dio ruske invazije na Ukrajinu od kraja veljače do danas.

 

 

Komentiraj