Rat u Kraljevcu na Sutli koji jedini ima treći krug izbora: Pongrac ‘preko noći’ asfaltira cestu, građani prozivaju za neispunjena obećanja

Jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem lokalni izbori još nisu završeni je Kraljevec na Sutli. Ondje je u drugi krug ušlo troje kandidata, a nijedan nije dobio više od 50 posto glasova. U nedjelju, prekosutra, je treći kruga glasovanja u kojem birači odlučuju između dvije kandidatkinje, u nadi da će ovaj krug proći bez nepravilnosti.

Nakon rezultata prvog kruga, podsjetimo, nezavisna kandidatkinja i dosadašnja načelnica Danijela Pongrac uložila je žalbu.

Ponovnim prebrojavanjem glasova utvrđeno je da su nezavisna Pongrac i HDZ-ov Dražen Jambrešić osvojili jednak broj glasova, a SDP-ova Blanka Stipčić Berić bila je u blagoj prednosti. U drugom su krugu građani opet birali među istim trima kandidatima, ali nitko nije osvojio više od 50 posto glasova. Otpao je HDZ-ov Jambrešić, a u izbornoj borbi su ostale dvije žene.

Dosadašnja načelnica Pongrac odradila je već dva mandata na čelu ove općine s oko 1700 stanovnika.

Pongrac, koja se sada natječe, hvali se raznim projektima i to je razljutilo neke mještane.

Među njezinim predizbornim obećanjima navedena je, naime, i izgradnja dječjeg vrtića u mjestu. Revoltirana što se to nije realiziralo, a očito se obećava pred svake izbore, jedna mama se javno oglasila na Facebooku i prozvala donedavnu načelnicu o toj temi.

Reakcija jedne mame na Facebooku:

“Draga Danijela Pongrac,

Budući da dječji vrtić navodiš kao “projekt u visokom stupnju realizacije i izgradnje”, zanima me, kao roditelja, što to točno znači?

Suočena s odbijenicom za upis vlastitog djeteta u nekoliko okolnih vrtića, smatram da navedena natuknica o brizi za sve dobne skupine naše Općine nema smisla. Sjećam se sugestije koju sam ti uputila, o organizaciji barem prijema za novorođenčad – investicija je minimalna, a širenje zajedništva kojeg također navodiš, maksimalno.

Gdje se tu vidi briga za bebe i veselje što se stanovništvo Općine širi? Prijema nema, pravo na odrastanje uz igru s vršnjacima (vrtić, odnosno, čuvaona) nemaju.

Dječji vrtić nalazi se u prve dvije točke programa svih kandidata za vodstvo Općine otkad imam i koristim biračko pravo, a vjerujem i otprije.

Europska Unija ne podržava natalitet u našoj Općina Kraljevec na Sutli ili…?

Svim glasačima koji ovo čitaju, a koji su iznimno zadovoljni stanjem i razvitkom našeg mjesta, poručujem da malo razmisle i o našim bebama i problemima roditelja koje sam navela”, piše u svojoj objavi Maja Trbušić Hlad.

Reakcija sugrađana: “Naša djeca idu u vrtić u drugo mjesto”

Na njezinu objavu reagirali su i ostali sugrađani. “Možda ne bi bilo loše prikačiti obećanje iz prethodnog mandata, da se vidi što se to napravilo u zadnjih četiri godine”, napisala je jedna žena. “Jao, tad je vrtić bio prva točka programa, a sad je druga – vjerojatno jer je u visokom stupnju izgradnje. Smijati se ili plakati?”, odgovorila je u komentaru autorica otvorene prozivke.

“Sjećaš se dok su naša djeca išla u vrtić Pojatno, tada je općina subvenciju smanjila za 50 posto kako bi se štedjela sredstva da se napravi vrtić u našoj općini! Naša djeca su sada već punoljetna, a od vrtića još uvijek ništa!
Tada je u našoj općini bio načelnik gosp. Hrelja , a gospođa Pongrac je bila djelatnik. Vijeće također još uvijek djeluje uz gospodina Hrelju. Očito je onda problem u nama mještanima!!”, napisala je nezadovljna sugrađanka na Facebooku.

Pljuštali su ljutiti komentari kako je problem “i u vodstvu Općine i u Vijeću”, navodeći da im hitno trebaju dječji vrtić i jaslice.

Usto, na svojoj Facebook objavi Maja Trbušić Hlad stavila je scan programa kojeg navodi donedavna dugogodišnja načelnica Pongrac.

Građanka iz mjesta Kraljevec na Sutli kopirala je objavu dugogodišnje načelnice Danijele Pongrac. Photo: Facebook

 

Načelnica je čak asfaltirala cestu između dva izborna kruga

Iako je građani prozivaju za neispunjena predizborna obećanja, poput dječjeg vrtića u mjestu, dugogodišnja načelnica Danijela Pongrac ipak pokazuje da može biti od akcije, pa je – između drugog i trećeg kruga izbora – čak asfaltirala cestu i time se pohvalila na Facebooku.

 

Danijela Ponrac dugogodišnja načelnica Općine Kraljevec na Sutli između drugog i trećeg kruga glasovanja asfaltirala je cestu. Photo: Facebook


HDZ-ov kandidat ne osjeća se oštećenim

Neočekivanom raspletu događaja u Zagorju prethodili su preokreti, napetosti i nepravilnosti na biralištima.

Podsjetimo, Nacional je već pisao o suspektnim glasačkim listićima i izbornom rezultatu u kojem je nakon prvog kruga Danijeli Pongrac izmakao drugi krug za samo dva glasa, ali ona je uložila prigovor na izborni rezultat utvrđen na dva biračka mjesta, a Županijsko izborno povjerenstvo Krapinsko–zagorske županije ga je i prihvatilo, pa je ispalo da Pongrac ipak ima 238 glasova, čime se izjednačuje s HDZ-ovim protukandidatom Jambrešićem i ipak ulazi u drugi krug izbora.

Nakon toga Dražen Jambrešić je rekao da se ne osjeća oštećenim.

U drugi krug ušlo je troje kandidata – SDP-a Blanka Stipčić Berić,  HDZ-ov Dražen Jambrešić i nezavisna Danijela Pongrac – ali niti jedan nije osvojio dovoljno glasova za pobjedu, više od 50 posto, pa će se načelnica izabrati u trećem krugu. Za titulu gradonačelnice borit će se nezavisna dosadašnja nezavisna protiv SDP-ove kandidatkinje, jer su imale veći broj glasova.

Iz igre je ispao HDZ-ov kandidat.

U drugi krug ide – troje kandidata. Tko je ‘čarobirao’ s listićima u Kraljevcu na Sutli i zašto načelnica traži ‘pravicu’

 

Komentiraj