“RAT JE GOTOV” ORaH protiv vojnog mimohoda

HINA/ Damir SENČAR

Stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH uputila je u subotu javnu podršku Centru za mirovne studije, koji traži obustavu organizacije vojnog mimohoda povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje i prestanak svakodnevnog vraćanja u prošlost militarističkom retorikom.

ORaH u priopćenju podržava apel civilnog društva “Rat je gotov, nemojte organizirati vojne parade” te ističe da su dosad jedina politička stranka koja je javno izrazila protivljenje velikoj i rastrošnoj vojnoj paradi u trenutku financijske krize države i očigledne polarizacije društva oko mimohoda.

 

  • Upozoravaju da država troši novac na paradu, dok istovremeno građane zakida na važnim socijalnim i gospodarskim pitanjima.

 

“Ova parada održava se u trenutku propadanja Imunološkog zavoda, koji je prisiljen svoje vrijedne resurse, čak 40 tona zaliha plazme, vrijedne 26 milijuna kuna, doslovno bacati jer država ne čini ništa kako bi financirala nastavak njegova rada koji je od javnog interesa”.

Stoga pozivaju udruge i političare da se pridruže inicijativi koja, umjesto slavljenja rata i obnavljanja militarizma, potiče na slavljenje i izgradnju mira i suradnje u društvu.

Kao cilj ističu izgradnju društva koje uvažava različitosti i budućnost gradi na pluralnosti. “Nije nam potrebno lažno zajedništvo koje poziva na isključivanje drugih i drugačijiih te propagira jednoumlje”, poručuju iz ORaH-a.

Komentiraj