Još nema vijesti da je Rusija testirala svoje projektile u blizini norveške obale, odnosno države koja provodi najveću NATO vojnu vježbu od Hladnog rata. No u napetoj atmosferi dogodili su se rijetki rusko-NATO razgovori, ne samo o sposobnosti snaga nego i sporazumu o zabrani uporabe projektila iz kojeg je američki predsjednikTrump najavio izlazak.

Tenkovi i teška motorizirana vozila američkih marinaca kreću u osvajanje norveškog grada Oppdala kojeg brane španjolske i talijanske snage, javlja reporterka televizije N1 Katarina Brečić s privremenog života na sjeveru.

“Ja sam tenkist. Krećemo u napad zračnog polja. Bit će to ofenziva. Talijani i Španjolci se brane. Nadam se da ćemo biti uspješni”, kaže Lance Copa Medina, američki marinac.

Dok NATO snage i dalje pokazuju svoje sposobnosti u vježbi s 50 tisuća vojnika, čeka se reakcija Rusije koja je najavila da će u iduća tri dana testirati projektile u blizini norveške obale. Zapovjednik vojne akcije admiral Foggo poručio je – znat ćemo se nositi s tim, a zapovjednike na terenu ruske provokacije ne zabrinjavaju.

“Ono što Rusi rade nema veze s vježbom. Ova je vježba godinama planirana. Marinci su ovdje da podupru svoje saveznike”, kaže Larry Boyd, glasnogovornik američke 2. divizije.

“To nije moja briga, moja briga su Talijani protiv kojih se borimo”, kaže Frederick Cote, zapovjednik 3. kanadskog bataljona.

Uz moguće rusko testiranje projektila u blizini Norveške, dodatni teret američko-ruskim odnosima odluka je predsjednika Trumpa da izađe iz sporazuma s Rusijom o zabrani proizvodnje projektila kratkog i srednjeg dometa potpisanog još 1987. jer ga Rusi krše.

Čelnik NATO saveza pozvao je Rusiju na potpisivanje sporazuma.

“Ne želimo novi Hladni rat, ne želimo utrku u naoružanju, stoga moramo raditi na boljim odnosima s Rusijom. Uz to trebamo veću vojnu prisutnost, više vježbi, spriječiti incidente i nesuglasice”, kaže Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Komentiraj