Milijan Brkić zamjera Stieru što je jednom prigodom na klauzuri HDZ-a Tomislava Karamarka nazvao Manolićevim čovjekom

Sve je veća netrpeljivost između Davora Ive Stiera i Milijana Brkića, ispričali su Nacionalu izvori bliski HDZ-u. Upravo u toj netrpeljivosti dio članstva blizak Brkiću pronalazi razlog za njegovu odluku da insistira na tomu da se na predizbornoj listi nađe na 14. mjestu u drugoj izbornoj jedinici. „Brkić je u društvu svojih prijatelja izjavio da neće pokazivati nikakvu ljutnju ili nervozu, ali će se sam maknuti u stranu procijeni li da nije zadovoljan ozračjem koje u stranci dominira“, izjavio je Nacionalu izvor blizak Brkiću.

U pozadini tog nezadovoljstva nalazi se, čini se, nerazjašnjen odnos Brkića i Stiera. Korijeni njihovih nesuglasica, prema tvrdnjama istih izvora, sežu u kampanju uoči izbora za Europski parlament. U dijelu te kampanje početkom travnja 2014. održala se i klauzura HDZ-a u hotelskom naselju Solaris u blizini Šibenika. „Na dijelu klauzure koji je bio otvoren za medije, Stier je, tada posve neočekivano, kritizirao tadašnjeg predsjednika Tomislava Karamarka, imputirajući mu da je Manolićev čovjek. To je tadašnje vodstvo stranke šokiralo, jer su mnogi zaključili da je taj napad tada samo naštetio kampanji HDZ-ove liste za Europski parlament. Međutim, Stieru je javno odgovorio Milijan Brkić. Brkić je, kako tvrde izvori upućeni u tadašnja zbivanja, javno s govornice u Solarisu poručio da se može kritizirati i Stiera te tvrditi da je Stier čovjek Ive Josipovića. Brkić je tada aludirao na činjenicu da je Josipović Stiera zajedno s Toninom Piculom odlikovao Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske kao izabranih članova Europskog parlamenta te pokrenute zajedničke političke inicijative na osnovi političkog dijaloga i konsenzusa“, izjavio je za Nacional izvor blizak HDZ-u.

Isti izvor navodi da je upravo to u pozadini napetosti između Stiera i Brkića, koje su se ponovo pojavile u svjetlu promijenjenih političkih okolnosti unutar HDZ-a. Neki Brkiću skloni izvori navode da se u tom slučaju počeo pokazivati Stierov osvetoljubivi karakter. U dijelu HDZ-a počeli su propitivati i brojne druge, po njima nelogične odluke oko plasmana pojedinaca na predizbornim listama. Isti ti pojedinci tvrde da je nelogično što su se na visokim pozicijama na listama zadržali Oleg Butković i Darko Horvat, jer riječ je o osobama bliskima Josipu Petroviću i Tomislavu Karamarku, te da sve to pokazuje da se isti principi nisu poštivali u svim situacijama.

Komentiraj

FOTO:PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.