Raste broj covid pozitivne djece, evo na kakve simptome pripaziti i kada zatražiti liječničku pomoć

Čekaju se rezultati obdukcije 11-godišnjaka zaraženog koronavirusom, koji je u petak preminuo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević bez ikakvih komorbiditeta. Od početka pandemije u Hrvatskoj je zbog koronavirusa na bolničkom liječenju završilo 1442 djece, a preminulo je njih sedmero – troje u dobi do 9 godina, i četvero u dobi od 10 do 19 godina. Posljednji, osmi slučaj je 11-godišnjak koji je preminuo jučer.

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević izjavio je za RTL da je hospitalizacije zbog covida kod djece zapravo rijetka, a odnosi se na djecu s komorbiditetima ili dojenčad. “Ali ima i onih situacija u kojima djeca nemaju komorbiditete, a budu hospitalizirani”, istaknuo je.

Jučerašnji smrtni slučaj, kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović, ne pokazuje da su djeca u povećanom riziku. “Samo pokazuje koliko je virus nepredvidiv i da bez obzira što nismo u rizičnoj skupini možemo imati ozbiljnije simptome i zahtijevati ozbiljnije liječenje”, rekla je.

Barušić ističe da su kod djece s kojom roditelji dolaze na hitni prijem prisutne isoke temperature koje se ne mogu skinuti, prolongirana povraćanja, proljevi i djeca se osjećaju slabo i to izaziva zabrinutost kod roditelja.

Iako djeca uglavnom imaju blažu kliničku sliku, liječnici upozoravaju da covid kod njih može izazvati virusnu upalu srca, ali i multisistemski upalni sindrom, zato je važno obratiti pozornost na simptome. “Ako se temperatura teško skida, da i ako se skine dijete se ne ponaša onako uobičajeno, da se javljaju čudni osipi, da ima ubrzan rad srca, da puno kašlje, da je puno proljevastih stolica to su znakovi da se roditelji trebaju javiti liječniku”, objasnila je zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Iva Hojsak.

 

Komentiraj