Rast burze na Wall Streetu prate azijske burze. Dolar oslabio, cijena nafte stabilna

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 2 posto, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada jer izvješće o inflaciji nije bilo baš poticajno.

Dow Jones ojačao je 2,83 posto, na 30.038 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,60 posto, na 3.669 bodova, a Nasdaq indeks 2,23 posto, na 10.649 bodova.

Ti su indeksi na početku trgovanja bili u negativnom području, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u rujnu porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, a 8,2 posto na godišnjoj, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara.

Kako se inflacija i dalje kreće oko najviših razina u 40 godina, očekivanja na tržištu nisu se promijenila.

Tako se i dalje procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Unatoč tome, jučer se tržište naglo oporavilo, pa su indeksi završili s dobitkom većim od 2 posto. Pritom su financijski i energetski sektor prednjačili po dobicima.

S obzirom da se ništa bitno u očekivanjima u vezi inflacije, kamata i gospodarstva nije promijenilo, većina analitičara ovaj preokret objašnjava tehničkom korekcijom.

„Iza ovog rasta stoje tehnički faktori, a moguće je i da su nakon višednevnog pada cijena dionica u tržište ugrađene i sve loše vijesti”, kaže King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Idućih tjedana u fokusu ulagača bit će poslovni rezultati kompanija i banaka. Izvješćima nekoliko velikih banaka u petak počinje sezona objava kvartalnih rezultata.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su, pak, rast zarada za više od 11 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 6.850 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,51 posto, na 12.355 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 5.879 bodova.

Azijske burze prate rast Wall Streeta

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica snažno porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se nesigurno jer će visoka inflacija u SAD-u vjerojatno navesti Fed na održavanje visokih razina kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 2,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 3,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 1,5 i 3,4 posto.

Azijske burze prate jučerašnji snažan rast Wall Streeta. Ubuduće se očekuje vrlo nestabilno trgovanje na Wall Streetu. Jutros su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u blagom minusu, pa je neizvjesno kako će se danas razvijati situacija na Wall Streetu.

„Ulagači su procijenili da podaci o jačoj inflaciji u SAD-u ne poništavaju očekivanja o oštrom padu potrošačkih cijena u budućnosti. To je možda točno, no i dalje je vrlo neizvjesno koliko brzo će te cijene padati. Za Fed bi taj pad trebao biti značajan. Pad, primjerice, sa 6 na 4 posto nije dovoljan. Fed želi biti siguran da će temeljna stopa inflacije padati prema ciljanih 2 posto, a do toga je još dug put”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Dolar pao, cijene nafte stabilne

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 112,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,27 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 146,85 na 147,30 jena, najvišu razinu u 32 godine.

Zbog toga su japanske vlasti ponovno, kao i prije nekoliko tjedana, zaprijetile intervencijom na tržištu.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9780 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9705 dolara.

Cijene se nafte, pak, stabilno kreću na jučerašnjim razinama, kada su snažno porasle. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,04 posto, na 94,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,03 posto, na 89,10 dolara.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]