RAST BDP-A Analitičar: Inflacija je napunila proračun, Vlada je dodala ulja u tu vatru

Autor:

17.06.2021., Opatija - Otvorenje Dana Hrvatske komore inzenjera gradjevinarstva u centru Gervais. Damir Novotny.rPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Ekonomski analitičar Damir Novotny u N1 Newsroomu komentirao je BDP i inflaciju kao i gospodarski rast Hrvatske.

Na početku je prokomentirao rast hrvatskog BDP-a, koji je u u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i pitanje njegove održivosti.

“Uvijek je dobro čuti da ekonomija raste međutim jednu točku premijer je ispostavio, a to je visoka stopa inflacije, a te dvije brojke su uvijek u određenoj korelaciji. Hrvatska Vlada je primijenila jedan model koji bi mogli u ekonomiji nazvati kvazi kejnzijanski model. Inflacija je napunila proračun i Vlada je dodala ulja u tu vatru i to stvara ekonomsku dinamiku, dinamiku rasta koja je vidljiva, ali isto tako negativno utječe na pokušaj Europske središnje banke prema snižavanju stopa inflacije tako da će inflacija u narednim mjesecima opet biti viša nego u europodručju. Punit će opet proračun, Vlada će opet imati novca i onda ćemo se tako vrtjeti u začaranom krugu koji se može prekinuti jedino tako da ekonomija počne padati, drugog načina nema. BDP mora početi usporavati”, rekao je Novotny za N1 i dodao da u budućnosti možemo očekivati i probleme u našem mirovinskom sustavu ako se ne stvore kvalitetna radna mjesta.

STANJE GOSPODARSTVA Ljubo Jurčić: Drago mi je što BDP raste, ali zabrinut sam jer to nije na…

Istaknuo je da mi još uvijek imamo vrlo mali broj ili relativno mali broj radnih mjesta, posebno ne dobro plaćenih radnih mjesta, tako da ova nisko plaćena radna mjesta slabo doprinose mirovinskom sustavu, a imamo sve veći broj umirovljenika. “To znači da možemo u budućnosti očekivati probleme u mirovinskom sustavu ako se ne stvore kvalitetna radna mjesta. Radna mjesta su se stvorila u trgovini, turizmu, logistici, ali nikako ne u onom četvrtom sektoru onih kvalitetnih, skupih radnih mjesta kakva bi trebala zapravo Hrvatskoj s obzirom na naša očekivanja u pogledu mirovina. Naše mirovine trebaju doći na prosjek Europske unije. Jednostavno je to prirodno“, objasnio je analitičar te dodao da se naš ekonomski tim Vlade opredijelio za jedan tip ekonomske politike koja će u kratkom roku dati neke rezultate, ali da će već u srednjem biti manjka na sve moguće strane.

PRVA PROCJENA Državni zavod za statistiku: Hrvatski BDP u prvom tromjesečju porastao 3,9 posto

Komentirao je i kad bi mogli u Hrvatskoj dosegnuti ugodan i kvalitetan život koji se može uspoređivati s našim susjedima, na primjer Slovencima. “Mislim da je Hrvatska vrlo blizu tih dostignuća, ali moramo uzet u obzir i sivu ekonomiju. Nama nedostaju privatne investicije. Privatni sektor je jedini koji može stvoriti višu razinu produktivnosti i višu razinu novostvorene vrijednosti, ali naše ekonomsko okruženje nije povoljno za privatne investicije. Obrazovni sustav je posebno velik problem. Nema kreativnih djelatnosti, a Hrvatska ne može živjeti samo na turizmu”, naglasio je.

Rekao je i kako turizam ima prekomjerni učinak na ekonomske aktivnosti. “Mi nemamo ono što nam treba, a to je industrijski sektor i zato mislim da je krajnje vrijeme da Vlada promijeni smjer ekonomske politike i da pokuša štednju usmjeriti prema industrijskim poduzećima i tako oživjeti istok Hrvatske”, zaključio je Novotny.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.