RASPUŠTANJE SABORA: Sutra se sastaju MOST i SDP-ova koalicija oko predaje potpisa

Patrik Macek/PIXSELL

Jedna od glavnih tema danas bila je i ona o prikupljanju potpisa za raspuštanje Sabora. Laburisti su podnijeli svoja tri potpisa sa zahtjevom za raspuštanje Sabora. Ivan Vilibor Sinčić uputio je svoj dok Koalicija ‘Hrvatska raste’ svoje potpise čuva dok ne bude sigurna da ih ima dovoljno. Kako piše portal Index, navodno su i zastupnici nacionalnih manjina također potpisali za raspuštanje Sabora ali ni oni nisu svoje potpise predali.

MOST i SDP-ova koalicija ujutro će se sastati u Saboru kako bi dogovorili predaju potpisa za raspuštanje Sabora, doznaje Index.

Podsjetimo kako je danas Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time je pala i vlada kojoj je Orešković bio na čelu. Padom vlade počeo je teći ustavni rok od 30 dana u kojemu parlamentarne stranke mogu pokušati formirati novu većinu i imenovati novoga premijera i vladu.

Ukoliko to ne uspiju, predsjednik Sabora će o tome obavijestiti Predsjednicu RH koja će  raspustiti Hrvatski sabor i raspisati parlamentarne izbore. Oni se mogu održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Dosadašnja vlada, premijer i ministri, nastavit će raditi svoj posao dok se ne izabere nova Vlada.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović će već sutra ujutro početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića, piše Index.

Komentiraj