Raspudić: “Stvara mi jezu kad vidim tko je na čelu EU-a. Vjerujem da će u bliskoj budućnosti doći do zaokreta”

Saborski zastupnik iz Kluba Mosta Nino Raspudić gostovao je u utorak na N1 televiziji gdje je, između ostalog, komentirao subotnji sukob pripadnika Torcide s policijom na autocesti A1 te optužnice iz Srbije za ratne zločine.

Srbija je podigla optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za bombardiranje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da je ‘sretan što državni organi rade na zaštiti istini’. “Izgleda da ste zaboravili što se dogodilo, ’95. Nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe”, rekao je Vučić u ponedjeljak te dodao da je ponosan što nikad nikoga nije ubio.

Komentirajući svoju izjavu iz Gline 1995., zbog koje pojedini političari iz Hrvatske traže da pred tamošnjim sudovima bude optužen za poticanje na ‘agresiju’ i stvaranje ‘Velike Srbije’, Vučić je izjavio da u izjavi ‘nema ničeg spornog’. Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja poručio je, pak, da bi Vučić mogao dobiti kontraoptužnicu. Raspudić kaže da je Grmoja poznat je kao netko tko dobro zna ‘zakuhati’ raspravu koja poslije dobiva neslućene dimenzije. “Bačiću bih poručio da, umjesto da otkriva toplu vodu, zna se tko je bio agresor, neka vladajući svi počnu primjenjivati ono što je Vlada Tihomira Oreškovića donijela pred šest godina – da se četiri puta godišnje mora sastajati povjerenstvo koje će pratiti zadovoljavanje uvjeta Srbije prema EU. Dosad se trebalo sastati 24 puta, sastalo se nula puta”, rekao je Raspudić. Kaže da je to zato jer je ‘volja EU-a, a prije svega Njemačke, bila da se Vučića gladi i pušta bez previše uvjeta’.

“Kad povučemo crtu, ne moramo se ponašati kao nefer susjedi, nego samo poštovati dogovoreno iz dogovora Bruxellesa sa Srbijom i onoga što je Vlada pred šest godina donijela”, rekao je Raspudić koji ipak ne vjeruje da će se išta promijeniti sve dok je na vlasti trenutna garnitura. “Dok god imamo ovakvu Vladu Andreja Plenkovića koji čeka mig Bruxellesa, Berlina, smije li se nešto ili ne, neće se dogoditi ništa, mi ćemo im (Srbiji) dopuštati da lako otvaraju poglavlja”, rekao je.

Posjet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Sarajevu nazvao je ‘bezvrijednim potezom’. “Svodio se na orijentalističku ćevap diplomaciju, došao među domoroce pa, haha, probajmo ćevape. Ispod svake razine. Meni stvara jezu kad vidim tko je na čelu EU-a. Dramatično je kad se sjetimo otaca, utemeljitelja De Gaseperija, Adenauera, de Gaullea koji su vodili velike zapadne zemlje, a tko ih vodi danas, pogledajte. Michel, von der Leyen, Plenković? Ispod svake razine. Ali vjerujem da će u bliskoj budućnosti doći do zaokreta”, rekao je za N1.

Zastupnik Mosta komentirao je i subotnje sukobe navijača Hajduka i policije na autocesti A1, u kojima je ozlijeđeno najmanje 35 osoba, policija je upotrijebila vatreno oružje, a četiri osobe su propucane. Raspudić smatra da je ova tema sada postala kako bi odvukla pažnju od drugih.

“Dugo nije bilo incidenta ove težine, ali ni situacije u HNL-u kad je bilo neizvjesno do kraja. Slično je u drugim zemljama. Vjerojatno je korona i sve što se događalo povećalo frustracije i bijes, ovdje je došlo očito do nekih propusta. Treba pričekati da se sve raščisti, do kraja vidjeti postupanja, da se sve rasvijetli. To je sve što mogu reći. Ono što u medijskom prostoru primjećujem je da se ta tema pretvorila u odvlakač temu od drugih poput inflacije, afera i drugih važnih tema”, zaključio je.

Komentiraj