Raspudić: “Aktualni sat treba biti jednom mjesečno, a ne tri ili četiri puta godišnje”

Saborski zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić izjavio je za N1 da bi aktualni sat u Saboru trebao biti jednom mjesečno, a ne tri ili četiri puta godišnje, kao što je sada slučaj.

“Nažalost, aktualni sat s premijerom Plenkovićem se svodi na to da pola pitanja koja postavljaju zastupnici iz vladajuće većine, svodi se na ulizivanje i unaprijed dogovoreno nabacivanje lopti da se on i njegovi ministri mogu pohvaliti. A s druge strane, na pitanja oporbe predsjednik Vlade uopće ne odgovara”, opisao je što se u srijedu događalo u Saboru.

Rekao je da Andrej Plenković nije odgovorio na nijedno pitanje oporbe o meritumu stvari: “Služi se raznoraznim retoričkim smicalicama ili se ulovi nečeg sporednog u samom pitanju i onda na to potroši te četiri minute. S jedne strane polovica pitanja su potpuno isprazna, unaprijed dogovorena i uliznička, a s druge strane se na pitanja oporbe uopće ne daje nikakav odgovor.”

Za aktualni sat je još nešto primijetio: “To je i prilika za premijera da obrani neke svoje poteze, ali on to ne čini. Do savršenstva je razvio tu vrstu retoričke igre i umješnosti da izvrda i da ne odgovori na pitanje.”

Raspudić je govorio i o smrti dvoipologodišnje djevojčice koja je u domu bioloških roditelja u koji je vraćena iz udomiteljske obitelji, pretrpjela takve udarce da je umrla. “Smatram da je loše je ići u ishitrene promjene zakona. Svatko normalan u Hrvatskoj bio je potresen ovim teškim, bolnim, mučnim slučajem. Međutim, sustav je složen, jako je puno različitih konteksta i situacija, i kad je riječ o zakonu, tu treba raditi hladne glave, kako potaknuti ovim slučajem, ne bismo napravili štetu na nekoj drugoj strani.”

“Očito je da su neki ljudi krivi zašto je došlo do ovoga, nije to nešto što se nije dogodilo izvan ovoga”, kazao je i konstatirao da je netko donio katastrofalno lošu procjenu. Međutim, Raspudić je dodao: “Stvorena je jako loša atmosfera, mediji su pretjerali, nisu poštovali intimu djevojčice, udomitelja, socijalnih radnika, pa i biološke obitelji. Pumpala se atmosfera da su krivi ne samo konkretni socijalni radnici, za koje će se vjerojatno utvrditi da su napravili neke propuste, nego da su krivi svi socijalni radnici, pa i sustav kao takav. Pa smo čuli, evo, ‘svi smo krivi’. Ja nisam kriv. I niste vi krivi. Roditelji, izgleda majka je usmrtila to dijete. Ono gdje se može tražiti odgovornost je zašto je dijete koje je izuzeto iz obitelji, vraćeno u obitelj u koju nije smjelo biti vraćeno. Tu treba jasno utvrditi krivca, a ne to koristiti za paušalne ocjene kompletnog sustava socijalne skrbi, pa tako i svih nas”, kazao je.

Potom je objasnio što mu također smeta: “Potpuno je nedopustivo da se nekvalificirane osobe sada miješaju u reformu sustava socijalne skrbi. Konkretno govorim o gospođi Veljači i njenoj inicijativi, koja se valjda u dan i pol prosvijetlila. Najprije daje odvratne, prostačke komentare na društvenim mrežama na sve ljude u socijalnom sustvu, da su uhljebi, psuje im krv i slično, a onda, dan i pol nakon toga, ministar Aladrović nju prima, kao osobu bez ikakvih kvalifikacija, da se time bavi. Onda se pitamo kakvu poruku on time šalje ljudima u sustavu socijalne skrbi?”

“Po meni, to govori o jednoj potpunoj dezorijentiranosti ministra Aladrovića”, zaključio je, a za socijalne radnike dodao: “Znamo primjere gdje su oni napadani, pa i usmrćivani. Bojim se, nakon što se za nekoliko dana slegne, više se nitko neće očešati oko ovih problema u socijalnom sustavu”, smatra Raspudić.

Komentiraj