HINA/ Dario GRZELJ

‘Raspravljat ćemo i o ‘famoznoj’ Istanbulskoj konvenciji’

Saborski zasupnik HDZ-a Miro Kovač u ponedjeljak je za HRT potvrdio kako će se na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća HDZ-a raspravljati i o Istanbulskoj konvenciji.

“Na Nacionalnom vijeću večeras razgovarat ćemo o tekućim političkim pitanjima u RH. Bit će riječi i o ‘famoznoj’ Istanbulskoj konvenciji, mi smo demokratska stranka”, potvrdio je Kovač i dodao kako je oporba iskoristila instrumente da nametne ratifikaciju te konvencije.

Podsjetio je kako SDP, dok je bio vladajuća stranka, to nije htio učiniti – kalkulirao je jer nije htio izgubiti neke birače. Kazao je kako dosta ljudi koji smatraju da se prihvaćanjem ovakve konvencije promiče rodna ideologija – u HDZ-u će o tome razgovarati i suglasiti se oko modela.

Pojasnio je kako postoje tzv. Poljski model prema kojemu bi se konvencija ratificirala i primjenjivala samo ako je u skladu s Ustavom, a u Ustavu RH nema rodne ideologije. U tzv. Britanskom modelu najprije se usvaja Zakon o obiteljskom nasilju koji pokriva i odredbe Istanbulske konvencije – tek onda konvencija.

Kovač je rekao da su u Hrvatskoj ‘više-manje kroz zakone usvojene sve odredbe protiv nasilja nad ženama i ostaje samo pitanje rodne ideologije’.

Komentiraj