RASPRAVE O TTIP-u: U ponedjeljak počinje Bledski forum

FaH

Više od 700 sudionika iz više od 60 država sudjelovat će na Bledskom strateškom forumu (BF), tradicionalnoj međunarodnoj konferenciji koja se u ponedjeljak i utorak održava u Sloveniji.

Središnja tema skupa, koji se održava deseti put i glavni je vanjskopolitički događaj u Sloveniji, je “Vizija novih partnerstava”. Odmah nakon otvaranja konferencije goste će pozdraviti slovenski premijer Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, nakon čega će uslijediti tradicionalna panel rasprava o stanju u regiji i približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Na panelu će, među ostalima, sudjelovati slovenski premijer Cerar, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici vlada Srbije i Luksemburga Aleksandar Vučić i Xavier Bettel, glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier te izaslanik glavnog tajnika UN-a Friis Bach, ukupno dvoje predsjednika država, tri premijera, devet ministara vanjskih poslova, predstavnici EU-a i više država izvan Europe.

Sudionicima će se obratiti i predsjednik Euuropskog vijeća Donald Tusk, a sudjeluje i europska povjerenica za promet Violeta Bulc.

Neke od najavljenih tema rasprave su suzbijanje spolnog nasilja u konfliktima, izbjeglička kriza i proces širenja EU-a. Drugog dana konferencije govorit će se o gospodarskim temama, kao što su posljedice ekonomske krize, turizam i uspostavljanje područja slobodne trgovine između EU-a i SAD-a trgovinskim sporazumom TTIP.

Komentiraj