Robert Anic/PIXSELL

RASPRAVA U ‘OTVORENOM’ Cvrtila: Susjedne tajne službe jako se vesele ovakvim situacijama

potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura, politolog Ivan Rimac te član Vijeća za domovinsku sigurnost Vlatko Cvrtila gostovali su večeras u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a, gdje su raspravljali o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Podsjetimo, njegovu je smjenu prošlog tjedna potpisala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a sada se čeka i odluka premijera Tihomira Oreškovića.

“Ono što se u javnosti zna tek je vrh sante leda”, smatra Tepeš, dodajući da je navodni propust neinformiranja predsjednice da kontaktira s osobama koje obrađuje SOA bio namjerni čin. Tepeš je rekao da ima informaciju kako je Lozančić uspostavio suradnju s obavještajnom službom jedne države koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama, a bez znanja predsjednice i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kazao je kako se premijera mora pustiti da na miru donese odluku o Lozančiću.

Peđa Grbin izrazio je zabronutost što potpredsjednik Sabora po našem zakonu i obavještajnom sustavu ne bi smio znati ove obavještajne podatke. Tepeš je odgovorio kako je iznio javne podatke koji su procurili iz SOA-e. “Ne znam zašto je Grbin šokiran”, kazao je.

“Gospodin Lozančić je “glavni špijun u državi”, i njegova smjena se mora provoditi po zakonu. Ne znam je li Zoran Milanović koristio Lozančića za svoje potrebe. Ako ima sumnje, to se treba utvrditi zakonom”, dodao je Grbin.

Vlatko Cvrtila istaknuo je da predsjednica ima pravo pokrenuti postupak opoziva. “Ona je rekla da je došlo do kršenja zakona, iako mi ne znamo o kojem se točno kršenju radi”, rekao je i napomenuo da institucije sada trpe jer Lozančić je trenutno napola na poslu, a napola nije, dok se čeka očitovanje premijera. Dodaje kako smo sada u situaciji koja ima niz pitanja, a ne daje odgovore.

Cvrtila se osvrnuo i na informacija o radu naših obavještajnih službi komentiravši kako se susjedne tajne službe jako vesele takvim situacijama.

Ivan rimac je istaknuo kako potez predsjednice nije bio taktičan. “Premijer i predsjednica sastali su se neposredno prije donošenja odluke predsjednice, a Orešković je izričito rekao da će odluku donijeti idući tjedan”, rekao je dodavšio kako predsjednica pokušava nametnuti stil koji bi odgovarao bivšem predsjedniku Tuđmanu. “Ali, to je bilo u situaciji kad je on imao znatne ovlasti u polupredsjedničkom sustavu”, istaknuo je Rimac.

“Ovog trenutka SOA-u ne nadzire nitko izvan sustava i to je propust bivše vladajuće garniture i sadašnje većine koja nije izabrala predsjednika odbora”, zaključio je Đuro Lubura.

Komentiraj