RASPRAVA U ČETVRTAK Sabor o Godišnjem izvješću Hrvatske zaklade za znanost

Jurica Galoic

Hrvatski sabor sjednicu u četvrtak nastavlja Godišnjim izvješćem Hrvatske zaklade za znanost za 2014. godinu, u kojem se, uz ostalo, navodi da je Ured Zaklade u prošloj godini pratio ukupno 276 projekata u vrijednosti od oko 55 milijuna kuna godišnje, ili u ukupnoj vrijednosti od oko 200 milijuna kuna.

U lipnju 2014. raspisani su natječaji novog ciklusa Istraživačkih i Uspostavnih istraživačkih projekata, a u prosincu i Partnerstvo u istraživanju.

[quote_box_center]

  • Hrvatski sabor sjednicu u četvrtak nastavlja Godišnjim izvješćem Hrvatske zaklade za znanost za 2014. godinu
  • U njemu se navodi da je Ured Zaklade u prošloj godini pratio ukupno 276 projekata u vrijednosti od oko 55 milijuna kuna godišnje, ili u ukupnoj vrijednosti od oko 200 milijuna kuna10

[/quote_box_center]

Upozorava se i da je uspostavljeni sustav financiranja znanstvenih istraživanja dovedenu pitanje jer ugovorne obveze za gotovo 500 projekata koji će se financirati u 2015. godini iznose oko sto milijuna kuna, a projekcije Državnog proračuna ne slijede dogovorene kvote znanstvenih projekta. Također, upozorava se kako već nekoliko godina postoji zabrinjavajući pad ulaganja u istraživanja, a Upravni odbor Zaklade smatra da je razina ulaganja ispod kritične razine dostatne za razvoj kvalitetnih znanstvenih istraživanja te razvoja istraživača što dugoročno umanjuje konkurentnost Hrvatske.

Nedostatak nadzora

Jednim od problema sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj navodi se i nedostatak nadzora i praćenja u sustavu razvoja karijera mladih istraživača te izlazak velikog broja mladih istraživača iz sustava bez stečenog stupnja doktora znanosti pri čemu država gubi značajna sredstva koja je uložila u njihovo obrazovanje.

Svjestan izuzetno teške financijske situacije u zemlji, Upravni odbor Zaklade ističe kako u sustavu znanosti i visokog obrazovanja već gotovo četiri godine nije bilo sustavnog zapošljavanja budućih znanstvenika što je rezultiralo odlaskom velikog broja najtalentiranijih diplomanata u inozemstvo, a bez planiranja sredstava u Državnom proračunu sva buduća uključivanja mladih istraživača u sustav znanosti potpuno onemogućena.

“Takva će situacija dovesti do nepremostivih problema u znanosti i visokom obrazovanju čime će Republika Hrvatska još i više zaostati za članicama Europske unije”, stoji uz ostalo u Izvješću.

Komentiraj

Source:V.T./HINA