Patrik Macek/PIXSELL

RASPRAVA O PRORAČUNU Reiner: Pridržavajte se vremena za replike, dočekat ćemo doručak ovdje

U Hrvatskom je saboru u utorak nastavljena rasprava o proračunu za ovu godinu. U njemu su, podsjetimo, planirani prihodi od114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a. Kada se tomu doda šest izvanproračunskih fondova i lokalna samouprava, taj se deficit na razini opće države penje na 9,2 milijarde kuna ili 2,7 posto BDP-a, prema nacionalnoj metodologiji.

17:35 Dosadašnju raspravu komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

“Rasprava je očekivana. Čuo sam dosta komentara i sugestija. Dobro je da vodimo raspravu o ukupnoj slici proračuna. Uputili smo amandman kojim će biti osigurana sredstva za prijevoz školaraca, a povest ćemo raspravu i za novu godinu. Tih 32 milijuna kuna bit će osigurano uštedama na Ministarstvu znanosti. I crkva će sudjelovati u tome te ćemo i tu napraviti određenu korekciju”, rekao je Marić.

Osvrnuo se i na proračun ministarstva branitelja.

“Vodili smo brigu o braniteljima. Proračun tog ministarstva se iz općih izvora neće smanjivati, a ukupno je veći”, kazao je Marić.

17.00 Anitčević Marinović kazala je kako je ovaj proračun antihrvatski

16.40 Ovaj proračun je čisti copy/paste prošlogodišnjeg s nešto manjim prihodima, kazao je Stipe Petrina.

“Nema dobrog proračuna koji je u minusu, to zna svaka kumica s placa”, rekao je Petrina.

16.35 Potpredsjednik sabor Ivan Tepeš upozorio je zastupnike da ne pričaju u saborskim klupama.

“Molim i vas iza stupa, kolega Šuker i kolega Kovačić”, kazao je Tepeš.

16.10 Nansi Tireli iz Hrvatskih Laburista kazala je kako je ovo proračun bez vizije i reformskih paketa

16:00 Željko Reiner upozorio je zastupnike da se pridržavaju vremena previđenog za replike.

“Bit ćemo ovdje jezivo dugo i dočekati doručka ovdje”, kazao je Reiner.

15:55 SDP-ova Indgrid Antičević Marinović kazala je kako zbog manje sredstava manjinama trebaju biti zabrinuti svi, a ne samo manjine

15:45 Furio Radin zastupnik nacionalnih manjina kazao je kako udruge nacionalnih manjina malo koštaju.

“Izgleda da je ponižavanje nacionalnih manjina postao sport”, kazao je Radin osvrnuvši se na sredstva u proračunu predviđena za manjinske udruge.

15:00 Darinko Kosor zatražio je stanku od 20 minuta.

14:40 Boris Miletić govorio je u ime IDS-a, te rekao kako od velikih najava nije bilo ništa. “Dok sam čitao prijedlog proračuna nadao sam se da ću naići na bilo kakvu naznaku decentralizacije. Jasno je da će sve ostati isto kao proteklih 25 godina”, rekao je Miletić ističući kako je proračun nepravedan prema Istri.

14:10 Radimir Čačić, u ime Kluba zastupnika Reformista, rekao je da je ovaj proračun lošđ jer je isti kao onaj prošlogodišnji. “Naravno da to nije do kraja točno, ali u velikoj mjeri pogađa stvari. Proračun je tehnički bitno bolji nego smo ikada imali. Je li mogao biti bitno bolji, ne. Rađen je na brzinu, u kratkom vremenu, prepisalo se što se prepisalo”, poručio je Čačić.

Dodao je kako pretpostavlja da premijer ima viziju, ali ona se ne može vidjeti u ovom proračunu. Dodao je da moramo smanjiti trošak i povećati rast. “Smanjiti trošak možemo kod smanjenja troška nadgradnje. I aktiviranjem imovine. Kod gospodarskog rasta imamo korištenje fondova EU i formiranje garancijske sheme”, kazao je Čačić.

13:45 Drago Prgomet u ime Kluba HRID-i prvo je pozdravio sve ministre ‘gdje god bili’. “Kratak je put bio između ne znam koliko realnog optimizma našeg mandatara i kreditnih agencija koje ozbiljno ruše kreditni rejting Hrvatske. U međuvremenu je mandatar postao premijer”, rekao je Prgomet.

Dodao je da mu je žao što se premijer tako brzo uklopio u domaći politički milje te izabrao put nezamjeranja, a ne reformi. “Najveći gubitnik ovog proračuna, ali prije svega ovog društva je znanje. Budućnost zemlje zasniva se na znanja i znanosti, kod nas se obrazovanje i znanje tretira kao trošak”, poručio je.

12:50 Gordan Maras ukazao je da u Saboru nema premijera ni ministra financija. “Svega pet ministara sjedi u Sabornici dok se predlaže ovaj dokument”, rekao je Maras. Šuker mu je odgovorio da se odredba za pola ministara odnosi na aktualno prijepodne. Nakon što mu je Maras nekoliko puta dobacio, Šuker je rekao da se radi o političkom primitivizmu.

Nenad Stazić rekao je da oni vode takvu politiku da udaraju po najosjetljivijima. “Ja mislim da ta vaša politika direktno ugrožava nacionalnu sigurnost”, dodao je. Potom se osvrnuo na jutrošnju sjednicu Osbora za veterane, na koju predsjednik Odbora nije pozvao medije. “Napravio je to kako se ne bi saznalo da su smanjena sredstva za branitelje”, kazao je. Zapitao se što će tek sada prosvjednici okupljeni oko Glogoškog i Klemma raditi, kada imaju 48 milijuna kuna manje. “Bojim se da će stradati građani”, rekao je Stazić.

Gordana Sobol kazala je kako bi željela konačno saznati o kojim to strukturnim reformama svi pričaju. “Kako to da uvijek iznova početak strukturnih reformi najteže osjete oni koji su najpotrebiti u društvu?”, upitala se.

12:30 Ivan Šuker govorio je u ime Kluba zastupnika HDZ-a. Rekao je kako je proračun najsnažnija poluga za vođenje ekonomske politike u bilo kojoj zemlji.

Osvrnuo se na rasprave prije njega te kolegama postavio nekoliko pitanja: “Kolika je naša stvarna spremnost za strukturne reforme? Jesmo li konačno spremni preuzeti političku odgovornost i dovesti do racionalnog trošenje sredstava u državnom proračunu? Kome je bilo u interesu da OIB ne profunkcionira? Koliki je stvarni deficit 2015:?”

Istaknuo je kako ovaj proračun šalje poruku da će se bolje upravljati državnom imovinom. Na njegovo izlaganje javilo se 16 zastupnika s replikama, a predsjednik Sabora Reiner je rekao kako će raditi bez stanke.

“Ovdje je plan, a izvršenje je nešto sasvim drugo. Ja ću ponoviti danas još ohoho puta jesmo li spremni provesti strukturne reforme. Možete je provesti jedino ako jasno znate što učiniti”, rekao je Šuker dodavši da se s učenicima dogodila greška koju je Vlada priznala i podnijela vlastiti amandman. “Bitno je da se iz ovoga može iščitati određene poruke”, rekao je Šuker.

12:10 HNS-ova Nada Turina Đurić rekla je da je proračun, tehničko, dobro napravljen. “Da je to proračun samo HDZ-a ja bi rekla da je nešto što smo očekivali, dosadan je, u stavkama se krije sve i svašta. Međutim, od Mosta se očekivalo da će pokazivati u kojem smjeru ide politika Vlade”, rekla je dodajući da je proračun financijski, ali prije svega politički dokument.

11:45 Ivan Lovrinović stigao je za govornicu, u ime Kluba zastupnika MOST-a nezavisnih lista.

Kazao je da je retoričko i suštinsko pitanje proračuna je li javni dug prevelik. “Imamo 85 posto i pucamo od toga, a kada bi otvorili raspravu ja bi dokazao da tu ima baba, žaba i da ne treba time plašiti javnost, ali da treba razgovarati”, kazao je Lovrinović.

Dodao je kako se postavlkja pitanje hoće li se uspjeti povući povećana sredstva iz EU fondova. “Zanimljivo je da nema naznaka kako smanjiti kamate na državne vrijednosnice. Zato bi tu trebalo voditi računa u sljedećem proračunu jer je t kancerogeni dio proračuna koji brzo raste”, istaknuo je.

Lovrinović je dodao kako je ovo vatrogasni pristup. “Rađen je u vremenskoj stisci i za to imamo razumijevanja”, kaže dodajući da se njime ne smanjuje javni dug niti se može poticati rast.

“Smatramo da se ne treba zaduživati na stranim tržištima, pod svaku cijenu forsirati kunsko zaduživanje, a ako je nužno u devizama zapitajmo naše građane bi li oni kupovali državne obveznice”, rekao je Lovrinović ističući kako je potrevbna reformacija drugog mirovinskog stupa.

“Uz navedena upozorenja, MOST podržava proračun”, rekao je Lovrinović kazavši da se od jučer, kada je rekao da će biti suzdržan, predomislio nakon što je saznao da se neće smanjivati neke stavke.

11:20 Miro Bulj Vesni Pusić odgovorio je kako je Vlada u 36 dana morala naći više od dvije milijarde kuna i smanjiti, na što mu je Pusić odgovorila da kod Vlade nema radnih i neradnih dana. “Svaka vlada kad dođe ima kratko vrijeme da naprave proračun, ali to nije da im prvi put padne na pamet, valjda neke ideje imaju”, kazala je.

Branko Hrg Pusić je replicirao kako je prošli mandat bio mandat zaustavljanja života u Hrvatskoj. “Donijeli ste niz vrlo glupih zakona koji su ugrozili investicije u prošlom mandatu i koji će ugroziti investicije i u ovom mandatu ako vlade ne izmijeni zakone”, rekao je.

11:10 Za govornicu je stala Vesna Pusić, u ime Kluba zastupnika HNS-a. “Namjere s kojima su predsjednik Vlade i ministar financija došli u ovaj Sabor zvuče svakako dobro i pozitivno”, rekla je Pusić dodajući da brojke govore o tome kakve su namjere i što se zaista misli napraviti i što se može očekivati.

O proračunu je rekla da smanjuje ulaganje koje se odnosi na gospodarstvo i obrazovanje, nema ‘ni traga’ reformi državne i javne uprave o čemu se mnogo pričalo. “Ministarstvo uprave je jedino kojem se proračun udvostručuje. Ako se išta može iz toga iščitati je gospodarstvu i obrazovanju manje, birokraciji više”, dodala je.

Pusić je poručila kako su očekivanja, projekcije i ciljevi manji nego što je postojeće stanje. Očekuje i kako će industrija i izvoz rasti sporije nego dosada. Istaknula je i kako se Minsitarstvu turizma, koje je dosada dnonijelo odlične rezultate, smanjuje proračun za 40 millijuna kuna. “Čak i u Ministarstvu vanjskih poslova sve što ima veze s gospodarstvom se smanjuje. Ukida se čak jedan mali projekt za koji ne treba puno novaca, ali se odnosi na dalmatinsko zaleđe”, kazala je Pusić.

Dodala je da je ovaj mandat trebao biti mandat obrazovanja. Rekla je da u proračunu nema političke klime, koja ima ogroman utjecaj na gospodarstvo, investicije i poduzetništvo. “Neki tepaju proračunu da je proračun kontinuiteta, ali to se ne čini čitajući ga. Kontinuitet ne znači ostati na istom mjestu, znači nastaviti, pa čak i pojačati trendove koje su oni prije vas počeli. Budući da nema te naznake u ovom proračunu HNS neće podržati ovaj proračun”, zaključila je Pusić.

10:59 Nakon otvaranja rasprave, prvi je za govornicu stao Zoran Milanović, u ime kluba zastupnika SDP-a. “Pozvali ste nas da prihvatimo proračun vlade, to ne možemo, to ne postoji”, poručio je Milanović. Europsku komisiju treba slušati, s njom surađivati, ali se ne njome pokrivati i služiti kao izgovorom. Imate ćete težak posao. Vladi, i ovoj i svakoj budućoj, treba priznati da se nalazi u teškoj situaciji”, poručio je Milanović.

Naglasio je kako su 40-50 dana iskoristili za međusobne nesuglasice. “Brojke koje ste govorili su u principu točne, ali ste zaboravili reći da proizlaze iz izvršenja proračuna za 2015. To vam je ostavljeno”, dodao je. Milanović je rekao da je rejting pao zbog političkog dojma i reputacije. “Čuvajte reputaciju, ona za vrijeme naše vlade nije bila loša. Nije bila sjajna, ali nije bila loša”, istaknuo je.

“Pet kvartala rasta industrije, turizma, izvoza roba i usluga. Sve što ste vi rekli nije se desilo po duhu svetom. To je rezultat rada, politika, svjesne djelatnosti nekog kruga ljudi”, rekao je Milanović pozivajući da se ljude ne plaši korektivnim mjerama. “Od svih najavljivanih reformi ostalo je nekoliko mjera koje se prelamaju preko leđa najpotrebitijih. Tko god je uspio korigirati i u korito vratiti subvencije za prijevoz učenika napravio je dobru stvar”, rekao je predsjednik SDP-a dodajući kako mu se čini da je proračun napravljen na brzinu.

“Poruka vašeg zakona iz 2014. je da svi trebamo doći u Zagreb. Nadam se da će ova vlada imati socijalnu komponentu prema tim krajevima”, rekao je Miro Bulj izrazivši žaljenje što su Zakonom o regionalnom razvoju iz 2014. godine ukinuta sredstva.

Josip Bilaver Milanoviću je odgovorio kako i dalje nosi ružičaste naočale jer vidi ono što nitko drugi ne vidi. Dodao je kako je Milanovićeva Vlada rejting zemlje dovela na razinu smeća te ga podsjetio da je Hrvatsku u tri godine napustilo više od 100 tisuće mladih osoba. Milanović mu je odgovorio kako nije niti jednom riječi spomenuo zapošljavanje. “Evo vidite kako ne možete odoljeti. Govorite kao da ste završili političku školu u Kumrovcu. Niste u stanju držati pozornost tri minute”, odgovorio je Milanović.

“Tko ste to vi da ne držite do rejting agencija. Danas zbog vaših postupaka trpimo svi zajedno”, replicirao je Ivan Domagoj Milošević Milanoviću, na što mu je predsjednik SDP-a rekao da je njih u rujnu prošle godine trebalo ‘muštrati’ da pokažu solidarnost obiteljima zgnječenima dugom.

Margareta Mađerić Milanoviću je rekla da su o njihovom rejtingu i Vladi sve rekli birači. “Zar vama nije neugodno kad prolazite Zagrebom kad svaka treća osoba živi na rubu siromaštva zahvaljujući rezultatima vaše vlade?”, kazala je Mađerić.

Milanović je na repliku Branka Bačića odgovorio kako nije govorio o rejtingu, već o reputaciji države. “Što se tiče debakla za željezničku prugu, za razliku od vas koji ste dobivali na poklon skupe satove i koji ste ih onda poklanjali kumovina i rođacima na Korčuli mi provodimo javne nabave. Niste se u stanju sabrati i poklopiti me”, kazao je Milanović.

Dodao je i kako je njegov kredit sa kamatom od šest posto, napominjući kako u sabornici sjede ljudi koji su dobili kredite s kamatom od dva posti, pokazujući na minitre. Sabornicom se prolomio pljesak oporbe. “Oko nekih stvari se nećemo složiti, ali ajmo se složiti od toga što je štetno za Hrvatsku. Znate što su strukturne reforme, udarci po zaposlenima u javnom sektoru”, zaključio je Milanović.

10:49 Davor Bernardić javio se za repliku na govor Oreškovića. “Rekli ste da proračun nudi viziju, smjer i tempo. Što nismo mogli isčitati su vizija, niti smjer niti tempo. Spomenuli ste gdje bi trebalo bolje upravljati, ali niste rekli kako. Nije se vidio niti jedan konkretan projekt kako se to misli realizirati”, kaže Bernardić koji kaže da je jedino što smo dosada vidjelio pokušaj stavljanja pod kontrolu policije, tajne službe, HRT-a, medija. “Vidjeli smo samo smjene i što javnost brine je kako ćete provesti reforme kad su se one putem izgubile”, rekao je.

“Ova vlada je u mjesec i pol dala proračun. U kratkom roku smo spriječili mogućnost da imamo korektivne mjere. Mislim da je EK od nas dobila konkretne reforme za koje su nam dali podršku. To je samo jedan indikator što je ova vlada pružila i u kojem smjeru idemo”, odgovorio je premijer.

10:38 Premijer Tihomir Orešković na početku sjednice rekao je kako proračun dolazi u trenutku koji je iznimno težak za Hrvatsku. “Nažalost, zbog nagomilanih problema koje godinama nismo rješavali prošle godine je srušen kreditini rejting”, kazao je dodajući da je obveza prema budućim generacijama ‘iskoristiti postojeću priliku’.

Orešković je rekao kako će mjerama u upravljanju javnim financijama osnažiti Zakon o fiskalnoj odgovornosti i uskladiti ga s pravima Europske unije. Dodao je i kako moraju promijeniti stav prema onima koji pune proračun – poduzetnicima i radnicima. “Saborska većina koja podržava rad vlade dobila je generacijski mandat da provede promjene u ovom društvu. Promjene kojima smo se predugo opirali i koje smo predugo odgađali zbog čega su danas uzdrmani temelji društva”, kaže Orešković.

“Mi ćemo biti ti koji će provoditi promjene, davati viziju, smjer i tempo. Ali to ne možemo provesti sami”, zaključio je premijer pozvavši ostale zastupnike da podrže proračun.

Ministar financija Zdravko Marić još je jednom predstavio proračun, dodavši kako su planirani doprionosi od 22,1 milijardu kuna u skladu s makroekonosmkim projekcijama. “Kod rashodne strane smo se vodili da se već i u ovom proračunu vide strukturne reforme koje planiramo poduzeti”, kaže Marić dodajući da je planirani deficit za ovu godinu najniži od 2008. godine.

 

 

Komentiraj