Davor Puklavec/PIXSELL

Rasprava o Izvješću o radu HERA-e u 2017.

U raspravi u Hrvatskom saboru o Izvješću o radu Hrvatske regulatorne agencije (HERA) u 2017. godini Saša Đujić (Klub SDP-a) ocijenio je u petak kako je ono zadovoljavajuće, iako su to već podaci stari dvije godine, no da građane puno više zanima koliko će više plaćati energente podsjetivši kako od ponedjeljka 1. travnja poskupljuje plin i električna energije za distributere.

Iznio je podatak da će prosječno kućanstvo plin plaćati 275 kuna skuplje prema odluci Vlade te ustvrdio kako se LNG terminal na Krku radi protiv volje građana i ekonomske isplativosti, ali će građani morati plaćati višu cijenu.

Miro Totgergeli (HDZ) najbitnijim je ocijenio izdvajanje djelatnosti opskrbe iz distribucijskog sustava. Potrošnja električne energije u 2017. godino bila je 18,2 terawatsati, odnosno tri posto viša u odnosu na 2016.,a gubici su osam posto viši nego u 2016. pa je potrebna stroža kontrola neovlaštenog priključenja na električnu mrežu. HERA ne može kontrolirati HEP nego prijenos i distribuciju. Cijena struje od 1. travnja se neće mijenjati za kućanstva nego jedino za zajamčenu opskrbu, ako se mijenja opskrbljivača, jer smo se odlučili za tržište električne energije, pojasnio je.

Sonja Čikotić (Most) ustvrdila je kako postoji mogućnost za smanjenje cijene električne energije kroz smanjenje mrežarine koju smatra previsokom. Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) upozorio je kako se u Izvješću ne govori o energetskoj sigurnosti i upitao zašto se ponovno u pogon ne pusti hidroelektrana Dubrovnik budući da svaki dan izvan pogona stvara ogromne gubitke.

Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako HEP novac troši na pokroviteljstva i sponzorstva kampanje vladajućih umjesto da ulaže u investicije i razvoj. Upozorio je na loše stanje u niskonaponskoj električnoj mreži u Dalmatinskoj zagori te pozvao HERA-u da zaštiti građane i njihove obitelji te onemogući izvlačenje bogatstva iz Hrvatske kao što se to čini s vjetroelektranama dok se istodobno ne omogućava građanima da mirkosolarima proizvode električnu energiju i višak prodaju HEP-u.

Izvješće o radu Hrvatske regulatorne agencije (HERA) u 2017. predstavila je zamjenica predsjednika Upravnog vijeća Sonja Tomašić Škevin rekavši kako je ostvarena sigurnost opskrbe i zabilježen porast potrošnje električne energije i plina u odnosu na godinu ranije. Pojasnila je kako HERA regulira energetske djelatnosti koje se smatraju monopolom – električna energija i plin, skrbi o zaštiti kupaca, rješava prigovore na rad operatera i dodala da Izvješće daje pregled izvršenja zakonskih propisa i rezultate poslovanja. Infrastruktura je solidno izgrađena i ostvarena solidna povezanost, najveći dio električne energije dobiva se iz domaćih elektrana 59 posto dok se iz uvoza nadomješta 41 posto potreba.

Što se tiče plinskog sektora bilježi se porast potrošnje za 15,4 posto u odnosu na 2016., rekla je i dodala kako se cijena plina za kućanstva regulira do 30. ožujka 2021., kada se u potpunosti prepušta tržištu. U vezi toplinske energije napomenula je kako u Hrvatskoj postoji 21 subjekt proizvodnje toplinske energije, a da HERA određuje tarifne stavke za proizvodnju i distribuciju. Potvrdila je da će za kućanstva cijena plina od 1. travnja prosječno porasti za sedam posto.

O izvješću će se u Hrvatskom saboru glasovati kada se za to steknu uvjeti, rekao je predsjedavajući Željko Reiner.

Komentiraj