Interpol je raspisao crvenu tjeralice za dvojicom državljana Bosne i Hercegovine, Edinom Kahrimanom i Senadom Hasanovićem, zbog sudjelovanja u terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS), objavili su u utorak mediji u BiH.

Zahtjev za izdavanje međunarodne tjeralice za pripadnicima IS-a 28-godišnjim Kahrimanom i 30-godišnjim Hasanovićem uputile su pravosudne vlasti BiH nakon što je utvrđeno da su izvjesno vrijeme proveli boreći se na području Sirije.

Senad Hasanović iz Sarajeva je 2007. godine proglašen krivim za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija te je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci u predmetu u kojemu se za terorističko udruživanje proces vodio protiv Mirsada Bektaševića, Abdulkadira Cesura i Bajru Ikanovića. Bektašević je početkom ove godine uhićen u Grčkoj jer se pokušao priključiti Islamskoj državi, dok je Ikanović poginuo boreći se na strani terorista.

Tjeralice za Zeničaninom Kahrimanom je raspisana jer se, prema podacima policijskih i sigurnosnih službi, od 2013. godine bori na strani IS-a.

Do sada je raspisano 12 Interpolovih tjeralica za bosanskohercegovačkim državljanima koji se bore na strani IS-a, dok za više njih vode postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini.

Komentiraj