Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) objavio je u utorak javni poziv za izbor predsjednika HGK, u mandatnom razdoblju 2018. do 2022. godina.

Zainteresirani za čelnu poziciju Komore svoje prijave mogu poslati u idućih osam dana. Naime, prijave se mogu dostaviti u pisanom obliku na adresu HGK u roku osam dana od dana objave poziva na internet stranici Komore i u današnjem dnevnom tisku.

Prema javnom pozivu, za predsjednika HGK može biti izabrana osoba koja je ugledni gospodarstvenik ili gospodarski stručnjak u području gospodarstva.

Uz to mora ispunjavati i nekoliko dodatnih uvjeta, odnosno kandidati moraju imati završen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, odnosno visoku stručnu spremu, kao i najmanje deset godina radnog staža od čega najmanje deset godina uspješnog rada na višim izvršnim ili strateškim upravljačkim pozicijama u gospodarstvu.

Uvjet za novog predsjednika HGK je i aktivno znanje engleskog jezika, kao i da nije kazneno osuđivan za kaznena djela protiv gospodarstva i protiv kojeg se ne vodi kazneni postupak.

Kandidati za funkciju predsjednika HGK, uz prijavu, trebaju dostaviti životopis u kojem je naznačeno da li se javljaju kao volonter ili profesionalac.

Također, uz ostale potrebne dokumente, trebaju dostaviti i opis dosadašnjeg tijeka karijere, posebno za zadnjih 10 godina na višim izvršnim ili strateškim pozicijama.

Prijava mora sadržavati i program rada, odnosno “viziju budućeg rada HGK temeljeno na odredbama Statuta HGK”.

Trenutno je na čelu HGK Luka Burilović, koji je na tu funkciju izabran 3. ožujka 2014. godine, a čelno mjesto Komore preuzeo je 1. travnja iste godine.

Prije Burilovića na čelu HGK kao vršiteljica dužnosti predsjednice Upravnog odbora i predsjednice HGK bila je pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, koja je na tu funkciju došla sredinom studenoga 2013. godine, nakon razrješenja dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, kojemu se sudi zbog optužbi da je iz te ustanove izvukao najmanje 39 milijuna kuna.

Vidošević je na čelu HGK bio 18 godina.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.