“Raspad sistema” premijerno 27. siječnja u Kerempuhu

Luka Stanzl/PIXSELL

Prva premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh u novoj kalendarskoj godini bit će, u nedjelju 27. siječnja, komedija “Raspad sistema”, najavljena kao svojevrsna posveta “Mišolovci” Agathe Cristie i slapstick komediji Bustera Keatona, koju kao svoj prvi redateljski angažman u matičnome teatru postavlja glumac Borko Perić.

Kako se ističe u najavi, “Raspad sistema” (The Play That Goes Wrong) komedija je koju su napisali glumci i dramatičari londonskog Mischief Theatre Company Henry Lewis, Jonathan Sayer i Henry Shields za izvođenje u vlastitom ansamblu.

Praizveden na West Endu 2014., od kada kontinuirano igra još i danas, tekst je 2017. uspješno postavljen i na Broadwayu, te je igran u više od 20 zemalja, uz osvojene brojne nagrade, uključujući nagradu Olivier za najbolju komediju 2015.

U formi teatra u teatru, u jednoj večeri, kroz aristotelovsko jedinstvo u voajerskoj poziciji pratimo propast jedne predstave i komičnu dekonstrukciju kazališnog čina.

“Priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igra ozbiljan krimić, svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj ‘Mišolovci’ koja je najduže igrana drama svih vremena u povijesti kazališta, ali se unutar igre počinje doslovno događati raspad sistema”, stoji u najavi.

Kao u slavnom Murphyjevu zakonu, sve ono što može poći po zlu – definitivno polazi. Glumci nastoje održati iluziju i nastaviti s predstavom, ali ponor u opću katastrofu jednostavno je neizbježan.

“Koliko je raskošan u dijalogu, ovaj tekst sadrži bogatstvo neverbalne komike te brojne mogućnosti za glumačke bravure, elemente stand-upa, ironije i autoironije te posvete Busteru Keatonu i njegovoj slapstick komediji. Kao takav predstavlja izvrstan poligon za sav humorni i kreativni potencijal sjajnog Kerempuhova ansambla”, dodaje se u najavi.

Igraju Nikša Butijer, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Hrvoje Kečkeš, Matija Šakoronja, Luka Petrušić i Josip Brakus.

Komad se igra u prijevodu Matije Vasića, dramaturginja je Dora Delbianco, scenograf Branko Lepen, kostimografkinja Vedrana Rapić, glazbu potpisuje Robert Homen, koreografiju Tihana Strmečki, a oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek.

Komentiraj