RASPAD ČLANSTVA ŽIVOG ZIDA: Odbjegli članovi osnivaju stranku “Slobodna Hrvatska”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sa završetkom 2015. godine puknuo je i Živi zid. Ta je stranka proizašla iz aktivističkog pokreta, na proteklim izborima osvojila je jedan saborski mandat, a sada doživjela značajan raspad članstva.

“Glavni razlog leži u autokratskom načinu vođenja stranke koje provodi Ivan Pernar i pomanjkanju demokratičnosti. Došla su nova vremena, stranka treba krenuti dalje od pukog aktivizma” rekao je Marko Kesteli, predsjednik varaždinske županijske organizacije Živog zida, piše Varaždinski.rtl. Kesteli je također izašao iz stranke, kao i dopredsjednik, tajnik i koordinatori.

Slična situacija je i u drugim županijama. Slobodna Hrvatska u svome priopćenju navodi da je iz stranke zasad istupilo više od 70 posto aktivnih koordinatora i članova.

Saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić ostaje uz Pernara te najavljuje unutastranačke izbore i izbor samo jednog predsjednika, umjesto petero ravnopravnih čelnih osoba, kako je do sada u stranci bilo.

Sinčić je objavio kako je određena skupina članova Živog zida htjela ‘preuzeti’ stranku. Naveo je kako su se pučisti, kada u svome naumu nisu uspjeli, ‘odlučili odvojiti te su preuzeli stranice i grupe na kojima su bili administratori’, piše Varaždinski.

“Stranica je vlasništvo onoga koji ju je otvorio i održavao”, odgovorio je Marko Kesteli.

Članovi koji su istupili iz Živog zida okupili su se u okviru nove neformalne inicijative, nazvane Slobodna Hrvatska.

“Cilj je da Slobodna Hrvatska preraste u stranku. Tako će i biti, jer svi najbolji članovi Živog zida istupili su iz stranke i pristupili Slobodnoj Hrvatskoj”, naglasio je Kesteli te dodao kako im nije namjera ‘prljavi veš’ Živog zida razvlačiti u javnosti.

O tome hoće li Slobodna Hrvatska nastaviti s aktivnostima i akcijama koje je provodio Živi zid Kesteli je odgovorio: “Da, ali na višoj razini. Ne želimo se samo baviti posljedicama, već i uzrocima.”

Sutra u hotelu Laguna u Zagrebu odbjegli članovi Živog zida osnivaju stranku “Slobodna Hrvatska”. U njoj se našao popriličan broj onih koji su bili na listama za parlamentarne izbore. Odbjegla frakcija Živog zida spočitavala je Sinčiću i Pernaru sklonost soliranju, donošenju odluka mimo volje članstva, zapuštenost organizacija na terenu, lošu predizbornu kampanju, miniranje bilo kakvih predizbornih sporazuma zbog kojih je Živi zid, unatoč velikom broju glasova dobio tek jedan saborski mandat, piše portal Dnevno.hr.

Stranka Slobodna Hrvatska imat će tri supresjedatelja, dvadeset i pet članova Glavnog odbora te pet članova Nadzornog odbora koji će biti izabrani na osnivačkoj skupštini u subotu. Zanimljiva je i čenjenica kako je na postizborni domjenak uz brojne javne osobe pozvan i Ivan Sinčić.

“Nakon razlaza sa parlamentarnom političkom strankom Živi Zid, aktivni koordinatori i predsjednici većine ogranaka, kao i aktivisti pokrenuli su Inicijativu Slobodna Hrvatska. Nastavljamo graditi stranku sa srcem i upornošću, s demokratskim i slobodarskim idejama i odnosom prema svakom članu, volonteru koji ugrađuje svoj rad i trud za boljitak naše zemlje”, ističu članovi Inicijativnog odbora Slobodne Hrvatske, Dušan Cvetanović, Dražan Dizdar, Damir Trnačić, Ivona Gojković i Antonio Dražović.

Komentiraj