RASNA NAPETOST: Napetosti u Chicagu nakon objavljivanja snimke policijskog ubojstva crnog tinejdžera

FaH

Šef policije i gradonačelnik Chicaga uputili su u utorak navečer svečani poziv na smirivanje, neposredno nakon što je bijeli policajac optužen za ubojstvo crnog tinejdžera, te objavljena šokantna video-snimka na kojoj policajac ubija mladića sa 16 metaka.

Ta bi snimka mogla povećati rasnu napetost u trećem gradu SAD-a, nakon sličnih policijskih zloporaba koje su u zadnjih 18 mjeseci izazvale nemire u drugim gradovima u zemlji.

Prizori snimljeni kamerom iz vozila snaga reda otkrivaju okolnosti u kojima je prošle godine brutalno ubijen Laquan McDonald u dobi od 17 godina.

Hodajući posred kolnika s predmetom u ruci – vlasti tvrde da je riječ o nožu – čini se da se mladić ne želi odazvati policajcima koji ga žele pregledati, ali istodobno ne izvodi nikakav prijeteći pokret prema njima.

Kad se dječak udalji prema rubu ceste, policajac Jason Van Dyke otvara vatru, pokosivši Laquana McDonalda. Dok leži na tlu, policajac nastavlja hladnokrvno pucati.

Nakon objave te video-snimke, Chicago strahuje od nereda.

Stotine osoba počelo se u utorak navečer okupljati na raznim mjestima u gradu blokirajući promet, izvijestili su američki mediji. Došlo je do nekoliko napetih situacija sa snagama reda.

Jason Van Dyke (37) optužen je za “ubojstvo s predumišljajem”. Kazneno gonjenje policajca iznimno je rijetko u SAD-u, a u Chicagu već desetljećima nijedan policajac nije optužen za ubojstvo na dužnosti.

Komentiraj