Davor Javorovic/PIXSELL

RASKOL U VOJNOM VRHU: VSOA i Zdravko Klanac na udaru Drage Lovrića

Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, poslao je prije nekoliko dana pismenu preporuku predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i ministru obrane Anti Kotromanoviću, koja se može tumačiti kao upozorenje da bi trebalo smijeniti Zdravka Klanca s funkcije ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, doznao je Nacional od dva neovisna vojna izvora. Ako su te tvrdnje točne, uskoro bi mogao kulminirati sukob u vojnom vrhu, ali bi se mogla otvoriti i nova fronta između premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Osim što je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, Lovrić je zapravo i glavni vojni savjetnik predsjednice i ministra obrane, pa je autor različitih pismena i preporuka koja upućuje Kotromanoviću i odnedavno Kolindi Grabar-Kitarović. Dva neovisna vojna izvora različito su za Nacional komentirali sadržaj pismene preporuke koja je izazvala veliku pozornost u krugovima bliskim Kotromanoviću i Kolindi Grabar-Kitarović. Jedan izvor tvrdi da je Lovrić prilično otvoreno iznio niz kritika upućenih ravnatelju VSOA-e Klancu. Taj izvor tvrdi da je u sadržaju te pismene preporuke napomenuto kako VSOA i njeno vodstvo ne ispunjavaju svoju funkciju, kako je ona gotovo obezglavljena te da se ne bavi svojim temeljnim zadaćama sigurnosne i protuobavještajne potpore najvišim vojnim dužnosnicima i zapovjednicima. Taj izvor tvrdi kako je Lovrić u preporuci napisao da je jedan od problema i to što se kasni s izradama nekih pravilnika, što također može uzrokovati paralizu dijelova vojnog sustava. Isti izvor navodi kako je Lovrić u tom pismu kao jedan od značajnijih problema istaknuo i to da je VSOA premrežena diskutabilnim kadrovima, a čak se tvrdi i da je spomenuo kako je problematično da su neki bliski Josipu Perkoviću. Taj vojni izvor tvrdi kako se veći dio iznesenih kritika odnosio na Josipa Turkovića, pomoćnika ravnatelja VSOA-e za operativne poslove, te Gorana Kovačića, čelnika sektora protuobavještajnih poslova u Upravi za operativne poslove.

[quote_box_center]

  • Ako su te tvrdnje točne, uskoro bi mogao kulminirati sukob u vojnom vrhu, ali bi se mogla otvoriti i nova fronta između premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
  • Osim što je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, Lovrić je zapravo i glavni vojni savjetnik predsjednice i ministra obrane, pa je autor različitih pismena i preporuka koja upućuje Kotromanoviću i odnedavno Kolindi Grabar-Kitarović.
  • Dva neovisna vojna izvora različito su za Nacional komentirali sadržaj pismene preporuke koja je izazvala veliku pozornost u krugovima bliskim Kotromanoviću i Kolindi Grabar-Kitarović.

[/quote_box_center]

Drugi vojni izvor, koji je za Nacional također potvrdio da je Lovrić uputio kritički intonirani dopis Kotromanoviću i Kolindi Grabar-Kitarović, tvrdi da je on u tom dokumentu bio prilično oprezan. On tvrdi da Lovrić nije spominjao imena i da je prilično precizno upozorio na brojne anomalije u funkcioniranju pojedinih segmenata vojnog sustava. Pritom je najviše kritika bilo upućeno upravo onom području za koje je odgovorna VSOA. Taj izvor napominje kako Lovrić nema ovlasti tražiti Klančevu smjenu, jer o njoj suodlučuju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Milanović. Zato taj vojni izvor tvrdi da Lovrić tu smjenu nije ni tražio.

‘’Lovrić smatra da je morao upozoriti na evidentne probleme. On ih je uočio, smatra da su ozbiljni i htio je reagirati, jer vjeruje da bi kad-tad zbog prešućivanja takvih problema i sam mogao biti prozvan kao dužnosnik u čijem je mandatu došlo do strahovite erozije u pojedinim dijelovima vojnog sustava. Nije htio to prešutjeti, a drugo je pitanje kako će reagirati vodeći politički dužnosnici’’, izjavio je koncem proteklog tjedna za Nacional visoki vojni izvor.

Jedan od vojnih izvora Nacionala tvrdi da je razdor između Lovrića i Klanca počeo rasti nakon što se otkrilo da skupina vojnih pilota planira napustiti oružane snage, a da za to nitko do posljednjeg trenutka nije znao. Bojnik Matija Vrđuka, bojnik Nenad Hasnik, satnik Josip Čolak, satnik Edvard Krišto, satnik Božen Tadić i satnik Siniša Hucika zatražili su u ožujku od svog neposredno nadređenog zapovjednika sporazumni raskid radnog odnosa, što se brzo prometnulo u jednu od vijesti koje su obilježile taj mjesec. U brojnim medijskim napisima navedeno je da je njihova najava napuštanja oružanih snaga šokirala njihove nadređene u Ministarstvu obrane i kako su piloti odlučili napustiti Hrvatsku zbog izdašnih financijskih ponuda katarskog emira šeika Tamima Bin Hamad Al-Thanija.

Kao ključan razlog najavljenog odlaska navedeni su financijski razlozi i nezadovoljstvo pilota stanjem u oružanim snagama. Ubrzo je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predočeno zašto se u ovom slučaju radi o prvorazrednom sigurnosnom propustu djelatnika civilne, ali u prvom redu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Iako je taj događaj predsjednici predočen kao metafora potpunog raspada i kaosa unutar oružanih i sigurnosnih snaga u režiji ministra obrane Kotromanovića, neposredno se za taj propust smatra da je odgovoran prvenstveno ravnatelj VSOA-e Klanac.

Taj propust predstavljen joj je kao posljednji u nizu dokaza o Klančevoj profesionalnoj potkapacitiranosti. Predsjednica je već tada upozorena kako su djelatnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije naprosto morali ranije doznati da se grupa časnika oružanih snaga organizirala i da će napustiti Hrvatsku vojsku. Posebno je problematično to što se u ovom slučaju evidentno radilo o pregovorima koji su trajali najmanje nekoliko mjeseci, a da to nitko nije primijetio.

Predsjednica je posebno upozorena i na to da je ovaj slučaj zapravo najava novih sličnih problema i da on pokazuje kako se u Hrvatskoj očito bez ikakvih problema mogu jeftino nabaviti ne samo piloti, nego i brojni drugi vojni kadrovi.

Mnogi smatraju da se to moralo na vrijeme primijetiti i sugerirati vrhu vlasti da pokuša iznaći načine kako bi se taj problem riješio.

„Kotromanoviću se moralo na vrijeme dojaviti što se sprema. Da se to na vrijeme uočilo, moglo se s tim ljudima razgovarati i pokušati spriječiti tu situaciju. Čak i da se njihov odlazak i nije mogao spriječiti, mogle su se precizno razraditi okolnosti njihova najavljenog odlaska iz Hrvatske. U tom slučaju trebalo je sve te pilote odlikovati, zahvaliti im se na radu, pripremiti njihove nasljednike te potom javno tu situaciju prezentirati kao veliku pobjedu kvalitete hrvatskih oružanih snaga. Moglo se odlazak tih pilota pokušati predstaviti kao novi iskorak pripadnika hrvatskih oružanih snaga koji označava najavu svijetle budućnosti, u kojoj vrhunski hrvatski profesionalci za velik novac obučavaju strane oružane snage. Tako se to moglo napraviti, da su sigurnosne službe odradile svoj posao. Umjesto toga, vrh Ministarstva obrane u svojim medijskim istupima nije uspio sakriti koliko je šokiran. Zbog svega toga s pravom se otvara pitanje kakvim se to ljudima okružio ministar obrane, ali se zapravo postavlja i pitanje njegova profesionalnog kapaciteta”, ispričao je za Nacional izvor blizak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović nedugo nakon što se doznalo za taj slučaj.

Predsjednica je tih dana upozorena i na to da je Kotromanović uvelike zakazao u pripremama strateških planova za budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i nekih drugih grana oružanih snaga, poput protuzračne obrane.

Predsjednicu su informirali i o ranijim propustima koji se mogu pripisati ravnatelju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Tu se ponajprije misli na propuste u sigurnosnoj pripremi prodaje oružja za Siriju, kao i o tome da se prodaja hrvatskog oružja redovito razotkriva uz brojne neugodne pojedinosti. Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović predočeno je i to da bi se o strategiji izvoza hrvatskog naoružanja također trebala povesti adekvatna rasprava. Klancu se pripisuju i drugi propusti. Tu su prije svega navedeni brojni primjeri sigurnosnih propusta u vojarnama, kao i loša sigurnosna potpora u postrojbama Hrvatske vojske.

Lovrić je na dio tih propusta također nedavno odlučio pismeno upozoriti Kolindu Grabar-Kitarović i Kotromanovića. Jedan vojni izvor tvrdi da je to napravio dijelom i zato što je naknadno otkrio da mu je Klanac zatajio jedan dio informacija povezanih uz slučaj vojnih pilota. Tvrdi se da je to pridonijelo dodatnom zahlađenju njihovih odnosa.

Neki vojni izvori procjenjuju da među njima napetost raste i zbog nadolazećih parlamentarnih izbora, te zbog toga što im obojici relativno brzo istječu mandati na funkcijama koje trenutno obnašaju. U tom kontekstu Klanac se čak spominjao i kao mogući Lovrićev nasljednik na funkciji načelnika Glavnog stožera oružanih snaga.

Izvori bliski Kolindi Grabar-Kitarović tvrde da je ona već inicirala ozbiljnu raspravu o kaosu u vojsci i sigurnosnom sustavu na sjednici Vijeća za obranu koja se održala početkom travnja, ali je dogovoreno da se te rasprave zbog više razloga drže podalje od javnosti. Tvrdi se će to biti teže nakon što je i Lovrić upozorio na brojne propuste, a to potvrđuje već i činjenica da je ta osjetljiva informacija koncem proteklog tjedna dospjela do Nacionala.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li Kolinda Grabar-Kitarović povući svoju suglasnost s imenovanja čelnih ljudi u sigurnosnom sustavu. Neki izvori smatraju da bi to unatoč svemu bio odveć radikalan potez koji bi vjerojatno dolio ulje na vatru u predizborno vrijeme. Čak i da se to dogodi, opet bi upravo ministar obrane Kotromanović bio predlagatelj potencijalnog Klančeva nasljednika na čelu VSOA-e. Zbog svega toga sve donedavno procjenjivalo se da će se ozbiljna rasprava o dramatičnim problemima u tom sektoru, barem što se Kolinde Grabar-Kitarović tiče, pokušati voditi diskretno, podalje od javnosti. Nije isključeno da bi se to zbog Lovrićeva pisma uskoro moglo promijeniti.

Komentiraj