Ivica Galovic/PIXSELL

Raskol u HDZ-u pomogao pobjedi SDP-a

Na izborima za gradonačelnika Nove Gradiške prvi put nakon parlamentarnih izbora u studenom prošle godine, jedan kandidat SDP-a je u direktnom okršaju pobijedio kandidata HDZ-a.

U drugom krugu prijevremenih lokalnih izbora kandidat koalicije SDP-a i Laburista Vinko Grgić osvojio je 51,65 posto glasova te je pobijedio Dražena Oršulića, kandidata koalicije HDZHSSHSP AS. U prvom krugu prijevremenih izbora Novogradiščani su izabrali i novi saziv Gradskog vijeća, u kojem koalicija SDP – Hrvatski laburisti – stranka rada ima sedam mjesta, pet mjesta pripalo je koaliciji HDZHSSHSP AS, četiri mjesta Kandidacijskoj listi Željka Bigovića, a jedno vijećničko mjesto pripalo je listi HDSSB-a. Pobjedi SDP-ova kandidata pridonijeli su i sukobi u novogradiškom HDZ-u. Željko Bigović smijenjeni je dosadašnji gradonačelnik Nove Gradiške koji je do ovih izbora bio član HDZ-a.

Nakon što nije dobio podršku Gradskog odbora HDZ-a za ponovnu kandidaturu, Bigović je izašao s nezavisnom listom, koju su tijekom predizborne kampanje podržali i Mostovi ministri Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, i Antun Šprlje, ministar pravosuđa. Ovi su izbori tako pokazali da biračko tijelo HDZ-a i nije tako homogeno kako se vole hvaliti čelnici te stranke jer je Bigovićev odlazak iz HDZ-a uzrokovao veliki odljev glasova, a u konačnici i gubitak izbora za HDZ u ovom slavonskom gradu.

Taj odljev glasova doveo je do toga da je kandidat HDZ-a Dražen Oršulić jedva ušao u drugi krug jer je osvojio tek 135 glasova više od svog dojučerašnjeg kolege Bigovića. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se trend iz Nove Gradiške nastaviti i na redovitim lokalnim izborima koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine.

Komentiraj