Novi britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson odustat će od pisanja tjedne kolumne za dnevni list The Daily Telegraph, pa će morati raskinuti iznimno unosan ugovor u iznosu od 299.000 eura godišnje, izvijestio je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

“Bilo bi pogrešno da nastavi pisati kolumnu, s obzirom na novu ministarsku funkciju”, rekao je njegov glasnogovornik.

U četiri godine je bivši londonski gradonačelnik i nekadašnji novinar – dopisnik Daily Telegrapha iz Bruxellesa između 1989. i 1994., pisanjem kolumni zaradio više od milijun eura. U njima je često kritizirao i s podsmijehom pisao o svjetskim i britanskim čelnicima.

Nekadašnji učenik prestižnog Etona, a potom student Oxfordskog sveučilišta, Johnson je autor nekoliko knjiga. Od njihove je prodaje zaradio oko 563.000 eura.

Posljedica njegova imenovanja u britansku vladu je gubitak predujma od oko 108.000 eura koje mu je trebala isplatiti britanska izdavačka kuća Hodder and Stoughton za knjigu o Shakespeareu koja se u knjižarama trebala naći u listopadu.

Kao ministar vanjskih poslova Johnson će godišnje zarađivai oko 163.000 eura, što je gotovo polovina plaće koju je dobivao kao zastupnik.

Komentiraj