Rašić: “Sanitetski prijevoz može biti i Hitna”

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić objasnio je za N1 zašto je sanitetsko vozilo odvezlo ranjenog policajca jučer s Markova trga, rekavši kako ono može “biti i vozilo Hitne pomoći”, ali je i dodao kako je i vozilo Hitne za manje od deset minta došlo na Markov trg.

“Poziv u Nastavni zavod došao je u 8.12. Istog trenutka poslan je tim T1, koji se sastoji od liječnika, medicinskog tehničara i vozača iz Nastavnog zavoda u Heinzelovoj. Trebalo im je, s obzirom na to da je u 8.15 najveća gužva u prometu u Zagrebu, manje od 10 minuta. Oni su došli na Markov trg, ali su postupili sukladno uputama policijskih službenika i bili su sklopljeni iza Markove crkve tako da ih prolaznici i ostali građani nisu niti vidjeli”, opisao je Rašić što se događalo.

“Vjerojatno je bila procjena da ozlijeđeni policajac nije vitalno ugrožen. Blizina zdravstvene ustanove, u ovom slučaju ‘Vinogradske’, bila je takva da nije bio ugrožen život policajca”, dodao je.

Rekao je da se, prema raspoloživosti timova, na poziv šalje onaj koji je najbliži, te da su u vrijeme poziva oba tima iz Đorđićeve bila na intervenciji. Rekao je da se u nekim europskim metropolama na mjesto intervencije dolazi za više od 10 minuta: “U Zagrebu je vrijeme dolaska na intervenciju prvog stupnja 7,2 minuta.”

Voditelja je zanimalo koliko je primjereno da vozilo sanitetskog prijevoza obavlja prijevoz hitne medicinske pomoći.

“To je vozilo sanitetskog prijevoza koje istodobno može biti i vozilo Hitne pomoći, može imati upaljene zvučne i svjetlosne signale”, odgovorio je ravnatelj.

Odgovorio je i ima li Hitna u Zagrebu dovoljno vozila i timova, je li na dobroj lokaciji: “Lokacija je centra u Heinzelovoj. Međutim, Zagreb je veliki grad i postoji prometna zagušenost. Zato postoje podstanice Hitne pomoći i one su smještene na različitim dijelovima grada. Ukupno, u gradu Zagrebu ima preko 200 hitnih intervencija dnevno, plus kad dodamo sanitetski prijevoz, to je oko 400 intervencija dnevno. Veliki problem za Hitnu u Zagrebu predstavlja veliki broj poziva građana”, objasnio je.

Nastavni zavod, rekao je, dnevno prima više od 1000 poziva u kojima građani često traže samo savjete. Rekao je da su od početka krize s covidom-19 u Hrvatskoj imali “gotovo 5000 intervencija sa sumnjivima na covid ili sa zaraženima”.

Rekao je da na 850.000 stanovnika i veliki broj turista imaju 14 odnosno 15 timova Hitne koji djeluju 24 sata: “To je po meni minimalan broj. Mislim da bi Zagrebu bi trebala još najmanje dva tima Hitne medicinske pomoći.”

Komentiraj