Igor Kralj/PIXSELL

RANKO OSTOJIĆ: ‘Uhićenja u Orašju su samo vrh sante leda, problem je puno dublji’

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iza zatvorenih je vrata razmatrao informacije vezane uz uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

‘Zaključak samog Odbora je da je to samo vrh sante leda događanja koja se odvijaju s ciljem da se kroz korištenje pravosudnog sustava i tumačenje određenih odredbi ratnog zločina to iskorištava u političke svrhe. Zatražili smo dodatno ažuriranje svih podataka i odradit ćemo pripreme za donošenje zaključaka. Očito je to jedan događaj nije izuzetak, i prepoznajem problem u kojem se sve ovo može nastaviti. Ovakve optužbe nemaju temelja ukoliko sugerira udruženi zločinački pothvat. Tema je kompleksna i moramo u zajedničkom nastupu raščistiti ovu stvar. Hrvatska ima pravo zatražiti drugačije postupanje, to nije miješanje u suverenitet susjedne države. Veže nas i ustavni zakon. Svi iz pozicije i opozicije su vrlo konstruktivno razgovarali, Sabor mora obaviti svoj dio posla’, kazao je nakon sastanka Ranko Ostojić, predsjednik Odbora te dodao kako su prema njemu rješenje novi razgovori.

‘Tuk na utuk nije rješenje. Mora se zatražiti da premijer ili predsjednica ponovno idu na razgovore i da Hrvatska još jedanput kao članica EU, zemlja koja poštuje standarde, koja je sama prošla taj put mora poštovati pravni poredak, ali ne možemo dopustiti slučaj da bilo tko neselektivno i ekstenzivno tumači kaznene odredbe i na neki način unosi strah među građane, prvenstveno one hrvatske nacionalnosti. Ići ćemo sa zaključkom drugi tjedan prema Saboru, prema svim zastupnicima s ciljem da sve institucije zajedno nastupe i da se zajednički definiraju koraci. Bitno je shvatiti da je ovo puno dublji problem’, rekao je Ostojić, prenosi N1.

Također je odgovorio i na optužbe kako su dokumentri iz Državnog arhiva olako uzimani za vrijeme Vlade SDP-a:

‘Sutra će biti odbor za pravosuđe i bit će prilike da se nešto takvo pita. U lipnju 2015. Vlada je dala jasnu uputu Ministarstvu pravosuđa na ne postupaju po zamolnicama ukoliko se selektivno tumače kaznena djela’, zaključio je Ostojić.

Komentiraj