Ranko Ostojić tužio Hanza Mediju i sudskim putem traži povratak na posao

Potpredsjednik SDP-a, koji je nedavno doživio infarkt, u periodu od 2005. do 2008. bio je član uprave Slobodne Dalmacije

Ranko Ostojić, nekadašnji SDP-ov potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i donedavni saborski zastupnik te stranke, podnio je koncem prošle godine tužbu protiv izdavačke tvrtke Hanza Media kojom traži da ga se sudskim putem vrati na jednu od rukovodećih pozicija u toj tvrtki, doznao je Nacional. Ostojić, koji je nedavno doživio teški infarkt i još uvijek se nalazi na liječenju u splitskoj bolnici, prethodno je u periodu od 2005. do 2008. godine bio na dužnosti člana uprave Slobodne Dalmacije i u sporazumu koji je potpisao s poslodavcem – tadašnjim vlasnikom tadašnjeg Europapress holdinga Ninoslavom Pavićem – po isteku saborskog mandata imao je pravo povratka na radno mjesto „sukladno svom znanju, radnom iskustvu, sposobnostima i vještinama“. Slobodna Dalmacija u međuvremenu je prestala postojati kao samostalan subjekt i formalno je pripojena Hanzi, a iz te tvrtke, kako Nacional također doznaje, Ostojiću su bili ponudili mjesto pravnika. Takva ponuda i nezadovoljavajući uvjeti ugovora o radu bili su povod najprije podnošenju zahtjeva za zaštitu prava, a potom i tužbi pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu. U toj tužbi Ostojić sudskim putem traži da ta medijska kuća s njime sklopi ugovor o radu i nudi tri mogućnosti – da ga se postavi za člana Uprave, za direktora investicija ili za „direktora prve razine rukovođenja ispod uprave društva“. Njegov radni odnos trebao bi trajati od 1. listopada prošle godine, a tužbom se zahtijeva i isplata zaostalih plaća s pripadajućim zateznim kamatama.

Ostojić je demonstrativno odbio ponižavajuće sedmo mjesto na SDP-ovoj listi u Devetoj izbornoj jedinici, s još nekoliko stranačkih kolega, te je nakon srpanjskih parlamentarnih izbora prvi put u posljednjih dvanaest godina ostao bez saborskog mandata. Tada je odbio aktivirati mirovinu i u svom krugu prijatelja povjerio se da još neko vrijeme želi ostati aktivan, a nije iskoristio ni povlasticu kojom mu po isteku dužnosničkog mandata šest mjeseci pripada puna plaća, a još šest mjeseci nakon toga pola plaće. Upravo sporazum sa Slobodnom Dalmacijom jedan je od razloga za to: trebao se vratiti na radno mjesto koje mu se čuvalo i potom dobiti otkaz, da bi uživao tu dužnosničku privilegiju. U međuvremenu je, kako doznaje Nacional, Ostojić bio u vrlo ozbiljnim razgovorima za odlazak na diplomatsku dužnost i u tom kontekstu najčešće se spominjalo hrvatsko veleposlanstvo u Kataru, što je opcija za koju se bio spreman založiti i predsjednik Republike Zoran Milanović, pa je samim time ona bila relativno ostvariva: predsjednik, naime, uvijek ima određenu neslužbenu kvotu prilikom imenovanja na diplomatske dužnosti. Međutim, u rujnu prošle godine zbila se javna polemika između Milanovića i Ostojića u povodu afere i hapšenja u JANAF-u, kada je prvi tvrdio da je kao premijer bivao obaviješten o osjetljivim istragama, dok ga je drugi kao bivši ministar unutarnjih poslova u tomu demantirao. Predsjednik je Ranku Ostojiću tada gotovo otvoreno poručio da pazi što govori i pitanje je koliko je nakon tog trenutka spreman podržati početak njegove diplomatske karijere. Potom, u listopadu, Ranko Ostojić se iznenađujuće kandidirao za novog predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), no na unutarstranačkim izborima je poražen od Peđe Grbina i tek je uspio ući u Predsjedništvo stranke. Upravo u to doba on pokreće proceduru za povratak na direktorsko mjesto u izdavačkoj kući Hanza Media.

Što bi Ostojić zapravo želio raditi u izdavaštvu, zasad nije poznato: iz vremena suradnje s Ninoslavom Pavićem sredinom dvijetisućitih on je stekao relativno solidno iskustvo, makar je formalno bio zadužen tek za segment investicija – odnosno projekt preseljenja redakcije Slobodne Dalmacije iz središta Splita u vlastito rodno selo Dugopolje, što je izazvalo val negodovanja i novinara i javnosti i što se pokazalo kao potpuno neracionalan poslovni potez, pa je prije nekoliko godina redakcija ponovno vraćena u Split. Samu Slobodnu Dalmaciju u to je doba kao predsjednik Uprave formalno vodio Ninoslav Pavić, vlasnik tada moćnog Europapress Holdinga, no nije tajna da je Ostojić – između ostalog i zato što je živio u Splitu – imao značajnu ulogu u odlučivanju. Iz izdavaštva se povukao neposredno prije preseljenja Slobodne Dalmacije u Dugopolje, kada je na parlamentarnim izborima osvojio saborski mandat i kada je, 18. veljače 2008. godine, sklopio spomenuti sporazum o pravu povratka na direktorsko radno mjesto. Nedugo zatim natjecao se i na izborima za splitskog gradonačelnika te izgubio od Željka Keruma. Još godinama kasnije, čak i kao ministar unutarnjih poslova, živio je u unajmljenom zagrebačkom stanu u vlasništvu Pavićeva Europapress Holdinga.

Neki sugovornici Nacionala bliski Hanza Mediji smatraju da Ostojić zapravo nema nikakve ambicije povratka u izdavački biznis te da se sa sudskim zahtjevom za direktorskim mjestom „samo igra“, odnosno da krati vrijeme do otvaranja novih poslovnih ili političkih prilika. „Moguće je i da istjeruje principe, uzevši u obzir njegovu bliskost s Pavićem, koji i dalje tvrdi da mu je kompaniju doslovno oteo njegov tadašnji odvjetnik, danas pokojni Marijan Hanžeković“, rekao je ovaj sugovornik Nacionala.

Na upit da prokomentiraju ovaj slučaj iz Hanza Medije, koju sada vodi Hanžekovićeva kći Ana Hanžeković, odgovorili su tek jednom rečenicom: „Poštovani, zaprimili smo Vaš upit te Vas ovim putem obavještavamo da Hanza Media ne komentira postupke koji su u tijeku.“

Sam Ranko Ostojić bio je prethodnih tjedana intenzivno angažiran u volonterskim akcijama pomaganja građanima Banije pogođenima strahovitim potresima i svjedoci tvrde da je, daleko od kamera, radio gotovo konstantno. Netom nakon što se vratio u Split pozlilo mu je i otkriveno je da je nekoliko dana ranije preživio infarkt te su uočene i fibrozne promjene na plućima. U stanju inducirane kome smješten je na jedinicu za intenzivno liječenje i spojen na respirator, no stanje mu se koji dan kasnije, na sreću, stabiliziralo te je premješten na bolnički odjel, gdje se još uvijek nalazi. Po svemu sudeći, za srčani udar zaslužno je bilo upravo volontiranje i naporan rad na Baniji.

Komentiraj