Ranjenog vojnika večeras iz karlovačke bolnice prevoze u KB “Dubrava”

HINA/ Mladen VOLARIĆ

Ranjenoga 22-godišnjeg vojnika, koji je ranjen na poligonu u Cerovcu, sanitetsko  vozilo prevozi iz Karlovca u Kliničku bolnicu “Dubrava”, a pripreme vrlo složenog prijevoza trajale su više od sata, rekao je za Hinu u četvrtak navečer sanacijski upravitelj karlovačke Opće bolnice Suad Crnica.

Vozilo je iz karlovačke bolnice krenulo oko 18 sati. Voditelj Odjela intenzivne medicine Josip Žunić rekao je da je pacijent u stanju inducirane kome, a na pitanje je li točno da je riječ o višestrukim amputacijama i ozljedama glave, odgovorio da se radi o “teškim ozljedama mnogih regija tijela”, da je pacijent i dalje kritično te da je od jučer na reanimacijskom tretmanu, ali karlovački liječnici ipak su u konzultaciji s KB “Dubrava” odlučili poduzeti i dodatne mjere oporavka.

Voditelj Odjela za kardijalnu anesteziju i intenzivno liječenje KB “Dubrava” Ivo Huseđinović rekao je za Hinu da je razlog prijevoza pacijenta “procjena liječničkog konzilija da je mogući benefit ako se vojnik nastavi liječiti u Dubravi veći od rizika transporta”.

“Kod nas u Dubravi će imati ekstenzivnije liječenje jer medicinski složeni pacijenti, osim vrhunskog znanja, zahtijevaju i mnoštvo sofisticirane opreme, što Dubrava ima”, rekao je Huseđinović. Na pitanje o ozljedama vojnika, rekao je da zbog etičkih razloga ne želi govoriti o tome “jer su ozljede ekstenzivne, a iza njega je i ekstenzivan kirurški zahvat”.

Za taj složeni prijevoz trebale su višesatne pripreme. Pacijent je priključen na mobilne aparate, a da bi ga se unijelo u sanitetsko vozilo bilo je potrebno pet osoba.  Za drugog ranjenika, 41-godišnjeg instruktora, koji je također u KB “Dubrava”, Huseđinović je rekao da se dobro oporavlja i da mu život nije ugrožen.

Ministar obrane Josip Buljević rekao je nakon posjeta bolnicama da su u ovom trenutku svi u Oružanim snagama sa stradalim kolegama i njihovim obiteljima te kako je važno da se što prije utvrdi kako je ta teška nesreća dogodila i spriječi da se takva nesreća više ne dogodi.

Komentiraj