HINA/ Mario STRMOTIĆ

Rani radovi Vaska Lipovca u splitskoj Sveučilišnoj galeriji

U Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” u Splitu u utorak je navečer otvorena izložba “Vasko Lipovac: Rani radovi, 1950.-1965.” na kojoj će posjetitelji do 15. srpnja imati priliku vidjeti najranije umjetnikove radove, od upisa na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, preko faze apstrakcije i izložbe u Yorku, rada za časopis Kemija u industriji do prve samostalne izložbe u splitskoj Galeriji umjetnina.

Izložba se sastoji od dokumentacije i stvari koje nisu direktne slike, te od 25 slika i dvije skulpture. Autor postava je Dalibor Prančević. Mario Lipovac iz Udruge VAL podsjeća da je izložba organizirana u 10. godini Lipovčeve smrti, te se otvara na dan kada je rođen.

“Na ovoj izložbi smo izabrali njegove najranije radove do kojih smo mogli doći i to od samih njegovih početaka i fotografija iz mlađih dana, studija na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Zagrebu, Majstorske radionice Krste Hegedušića, potom njegova faza apstrakcije 1959. godine i razdoblje od 1960. do 1965. kada radi za časopis Kemija u industriji, pa sve do prve samostalne izložbe u Galeriji umjetnina u Splitu”, kazao je umjetnikov sin Mario Lipovac.
Napomenuo je da danas izloženi radovi uglavnom do sada nisu izlagani ili su pak rijetko viđeni jer su u vlasništvu Muzeja za umjetnost i obrt. Tako će splitska publika prvi put moći vidjeti legendarni Vaskov vitraj “Žena s mačkom”, koji je bio jednom izložen krajem pedesetih godina u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu i nakon toga na izložbi Vaska Lipovca više nije bio izlagan. U Split je stigao iz Zagreba uz posebnu pratnju. Izloženo je ukupno 25 djela, te poprilično opširni izvatci iz dokumentacije koji su vezani uz Lipovčev rad u časopisu Kemija, a sve je predstavljeno na panou.

Lipovac je najavio kako će u kolovozu imati izložbu u Bolu na Braču, u rujnu na Cetinju u Crnoj Gori, te će se pripremati za retrospektivu u Zagrebu sljedeće godine. Koordinator projekta i utemeljitelj Sveučilišne galerije “Vasko Lipovac” Nikša Jajac je posebno istaknuo kako je galerija i sve djelatnosti zapravo rezultat projekta VAL. Ideja je da se kroz taj projekt populariziraju, ali i znanstveno-umjetnički istraži rad Vaska Lipovca, te studente Sveučilišta Split koji su okrenuti prema umjetnosti ili kulturnom menadžmentu uključe u to i da ih nauče kako je to voditi galeriju.

“Prvi korak nam je bio uspostava galerije, sada su na redu izložbe koje se mijenjaju. Na to smo posebno ponosni jer smo u šest proteklih mjeseci održali ukupno 14 izložbi. Jedan prostor koji je bio relativno malo iskorišten sada ima stalna događanja, a i umjetnost smo doveli do studenata. Na katu galerije je stalni postav Vaska Lipovca, dok se u prizemlju izmjenjuju izložbe. Čak ih putem stručnog osposobljavanja uključujemo ljude u rad galerije”, kazao je Jajac.

Najavio je za tjedan dana izložbu taktilnog murala za slijepe i slabovidne osobe u DES- u, splitskoj ustanovi koja zapošljava osobe s invaliditetom.

Vasko Lipovac, slikar, kipar i grafičar, rođen je 14. lipnja 1931. godine u Kotoru, a preminuo je 4. srpnja 2006. godine u Splitu. Od 1956. imao je više od 30 samostalnih izložaba, a sudjelovao je i na više od 200 skupnih postava diljem svijeta.Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, ilustraciju i javne spomenike. Postmodernist u čijim se slikarskim i kiparskim radovima te u scenografijama uvijek prepoznavao  prostor izrazitog mediteranskog ugođaja, kolorita i istančanog humora, priznat je i izvan hrvatskih granica.  Posljednju veliku izložbu “More, sport, erotika, tri puta Lipovac” priredio je u Galeriji umjetnina u Splitu.

Komentiraj