UŽIVO: Ramljak: “Zbog dugog razdoblja vaše tišine…”, Plenković iza 16 sati…

HINA/ Dario GRZELJ

Ante Ramljak, vladin povjerenik za Agrokor, podnio je neopozivu ostavku.

Vladi je prepustio da komunicira sve odluke o njegovom odlasku s čelne pozicije izvanredne uprave, kao i daljnje korake u nastavku upravljanja krizom u kompaniji.

Podsjetimo, ranije tijekom utorka objavljeno je kako je Ramljak ponudio svoju ostavku. No, ispostavilo se kako je Ramljak zapravo podnio ostavku i to neopozivu. U vladi su u utorak navečer trajali višesatni razgovori između premijera Plenkovića i predstavnika vjerovnika Agrokora te Ramljaka. Plenković zbog sastanka nije otišao u Varaždin gdje se održala proslava 28. obljetnice osnivanja tamošnjeg ogranka HDZ-a.

16:32 Vlada RH na svom je Twitter profilu objavila kako se Andrej Plenković sastao s glavnim direktorom Međunarodnog odbora Crvenog križa Yvesom Daccordom

16:11 Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u srijedu je, komentirajući situaciju u Agrokoru i ostavku izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, izjavio da su, ako stvari ne funkcioniraju, potrebne promjene te da dobavljači nemaju vremena za nove zastoje već se treba čim prije vratiti rješavanju problema. VIŠE OVDJE

15:00 Tijekom poslijepodneva, ne prije 16 sati, s obzirom na ranije dogovorene obveze, premijer Andrej Plenković održat će konferenciju za novinare o situaciji u Agrokoru nakon što je ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika podnio Ante Ramljak, potvrđeno je u srijedu novinarima iz Banskih dvora.

13:25 Iz Vlade još uvijek nema službenih informacija o posljednjim događajima. Iako se, neslužbeno spominjalo, da će se premijer obratiti javnosti do podne, to se nije dogodilo. Kako se stvari dalje razvijaju pitanje je hoće li se to dogoditi do kraja dana.

11:00 U pismu predsjednku Vlade Andreju Plenkoviću Ramljak je napisao:

“Zbog dugog perioda tišine u kojoj se Vi kao predsjednik Vlade niste izjasnili vezano uz izvještaj o angažiranju savjetnika koji sam podnio 5. veljače, shvaćam da više nemam Vaše povjerenje”.

“Nažalost, neizvjesnost vezana uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika, koju su stvorile politika i razne interesne skupine, snažno radi protiv ovog procesa (restrukturiranje Agrokora). Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe, jer ne vidim drugi način na koji bih mogao odblokirati pat-poziciju u koju je postupak doveden”

10.20 Oglasio se Ante Ramljak:

‘Razlog podnošenja ostavke Ramljak je objasnio sljedećim riječima: „Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja.

Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe.

Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci.“

8:55U vezi s ostavkom izjavu je dala i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković. ‘Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize’, kazala je.

8:20Andrej Plenković i Martina Dalić trebali bi se, tijekom prijepodneva, obratiti javnosti, javlja N1 televizija. U Vladi su već u potrazi za novim izvanrednim povjerenikom, dodaje. Špekulira se da bi to mogao biti Zvonimir Mršić, dugogodišnji šef Podravke.

20:30 – Kako neslužbeno doznaje nacional.hr, vladin izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak večeras je ponudio ostavku na svoju funkciju. Ramljak se na taj čin odlučio iznerviran konstantnim napadima i pritiscima u javnosti i iz Vlade, navodno poručivši kako ne želi biti kolateralna žrtva u ideji Andreja Plenkovića da smijeni potpredsjednicu Martinu Dalić.

Prema informacijama kojima raspolaže nacional.hr, u Vladi cijelu večer traju pregovori između premijera Andreja Plenkovića i njegovog najužeg tima s predstavnicima vjerovnika i Ante Ramljaka.

Ramljakovom odlasku navodno se protive predstavnici vjerovnika, koji upozoravaju da je očuvanje procesa Agrokora i dovođenja do njegovog kraja ključan posao koji se mora odraditi.

Predstavnici vjerovnika zahtjeve za Ramljakovim odlaskom drže politikanstvom, napominjući kako oni plaćaju Ramljaka i savjetnike, te da Vlada nema ništa s tim, a samim time ne može snositi ni bilo kakvu političku odgovornost za angažiranje Ramljakove bivše firme.

Još uvijek nije poznato hoće li Vlada prihvatiti ponuđenu ostavku, a ukoliko ju prihvati, morati će pronaći novog povjerenika i predložiti ga zagrebačkom Trgovačkom sudu koji će novo ime prihvatiti ili odbiti.

Prema neslužbenim informacijama, formalna odluka o ostavci očekuje se sutra.

Ramljak je iza 21 sat napustio Banske dvore na stražnji izlaz.

Oko 21:50 iz Banskih dvora su izašli i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, koja je novinarima kratko poručila “Sve ćete doznati sutra”.

Nakon Dalić, zgradu Vlade napustio je premijer Andrej Plenković u društvu zamjenice predstojnika Ureda Tene Mišetić.

Komentiraj