hina

RAMLJAK: Naravno da Vlada može u svakom trenutku mene smijeniti…

Oglasio se prozvani Ante Ramljak, Vladin povjerenik na čelu opasno ukošenog koncerna. Predbacuje mu se ugovor s kreditorima a posebice s Knightheadom.

“Tu se postavlja pitanje može li Vlada smijeniti mene kao povjerenika i da li o tome odlučuju kreditori. Gledajte, naravno da Vlada može u svakom trenutku mene smijeniti. Naravno da kreditori o tome ne odlučuju. U slučaju da se to dogodi u tom trenutku nastupaju okolnosti u kojima vjerovnici odlučuju da li će ići na podizanje kamatne stope ugovorene ugovorom i procjenjuju hoće li netko tko dolazi umjesto mene ispuniti planove. To je cijeli smisao te klauzule”.

“U uvjetima kada su svi mislili da je nemoguće dobiti kredit, kreditori su inzistirali da se ugradi klauzula u slučaju da dođe do promijenjenjih okolnosti i politički promijenjenih okolnosti”, rekao je Ramljak. “Koje sam povjerljive informacije mogao dati fondu koji je tada već kupio obveznice i predstavio se kao većinski dioničar”, govori.

Naglasio je da nema veze što se s predstavnicima Knightheada i prije uvođenja lex Agrokora. “Rekao sam da sam bio konzultiran i za financijski dio zakona. Tada je u Zagrebu boravio ogroman broj ljudi iz pravnih i financijskih institucija i svi su tražili sastanke sa svakim. Nitko me nije pitao jesam li se našao sa Sberbankom u tom trenutkom. Da, jesam. S VTB-om, sa Zagrebačkom bankom…”, objasnio je Ramljak.

Navodi da ne zna po kojoj je cijeni Knighthead kupio obveznice, ali oni su kupili obveznice i Agrokor mora vratiti cijeli dug. Smatra da aranžman nije dobro iskomuniciran sjavnosti. “Sad se pojavljuje kao aktualan, a potpisan je u šestom mjesecu. Ugovor nije od jučer. Zamislite se zašto se baš to u ovom trenutku aktualizira. Ako je pitanje moje smjene veleizdaja, ako vi smatrate da sam ja namjerno stavio tu klauzulu, da onda sam ja veleizdajnik ove države i u redu je onda da me svi osudite”, kazao je.

Ramljak je poručio i kako garantira da nema nikakvog državnog jamstva. “Porezni obveznici nisu dali novac za ovaj kredit i neće platiti”, kaže Ramljak. Na novinarsko pitanje je li spreman stati pred Istražno povjerenstvo za Agrokor, Ramljak kaže da nema prblema odgovoriti na bilo koja pitanja Povjerenstva.

Komentiraj