Rusija je zatražila za petak poslije podne u Ženevi hitan sastanak UN-ove radne skupine za prekid vatre nakon američkog raketnog udara u Siriji, a predsjednik Vladimir Putin je s vijećem za nacionalnu sigurnost razmotrio sigurnost ruskih vojnih snaga u toj zemlji.

Sastancima radne skupine za prekid vatre predsjeda posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura.

Ti su sastanci uspostavljeni početkom 2016., uz potporu Sjedinjenih Država i Rusije i kao forum na kojima diplomati razgovaraju o kršenjima krhkog aprekida vatre u Siriji.

Moskva je predložila za 17 sati u Ženevi sastanak na kojem će se “razmatrati stanje u vezi s američkim raketnim udarom na zračnu bazu Shayrat”.

SAD je noću na petak ispalio 59 raketa Tomahawk s razarača na istoku Sredozemlja prema zračnoj bazi kao američki odgovor na kemijski napad na pobunjenički grad u kojem je ubijeno više od 80 osoba, među njima tridesetero djece.

Nakon jutrošnjeg udara ruski predsjednik razgovarao je s ruskim vijećem sigurnosti o tome što američki napad znači za prisustvo ruskih zračnih snaga u regiji.

Ruska zračna baza u pokrajini Latakiji i ruski brodovi u Tartusu zaštićeni su proturaketnim obrambenim sustavom S-300 i S-400, prenijela je agencija RIA.

“Složeni raketni sustavi S-300 i S-400 … primjereno jamče sigurnost naših oružanih snaga na kopnu kao i u zraku i na moru”, rekao je Viktor Ozerov, predsjednik odbora za obranu i sigurnost u gornjem domu ruskog parlamenta.

Komentiraj