FaH

Rajoy: Španjolskom se neće moći vladati postane li Sánchez premijer

Tehnički španjolski premijer Mariano Rajoy, čija Narodna stranka desnog centra nema dovoljnu podršku za formiranje nove vlade, rekao je kako njegov socijalistički protivnik Pedro Sánchez možda i postane premijer no da neće moći upravljati zemljom.

Sánchez može dobiti parlamentarnu podršku i postati novi premijer no neće moći vladati niti provesti reforme potrebne našoj zemlji. Španjolska treba vjerodostojnu vladu, s jasnim ciljevima, sposobnu osigurati gospodarski oporavak“, izjavio je u subotu Rajoy. Sánchez, vođa Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE), vodi teške pregovore kojima nastoji osigurati podršku za formiranje nove vlade no niti mjesec i pol dana nakon parlamentarnih izbora nije isključeno da će Španjolci ponovo izaći na birališta.

Stranka lijevog centra PSOE, koja je na izborima osvojila 90 od 350 mjesta u parlamentu, dobila je mogućnost sastavljanja vlade nakon što Narodna stranka s osvojena 123 mjesta nije uspjela pridobiti ostale stranke u stjecanju natpolovične većine od 176 zastupnika.

PSOE pregovara s dvjema novim strankama, lijevim Podemosom i strankom centra Građani, no one zbog međusobne suprotstavljenosti ne žele biti dio iste koalicije. Sánchezu treba i podrška katalonskih i baskijskih separatističkih stranaka, ili barem njihova suzdržanost prilikom glasovanja o njegovoj vladi.

„Ne može se vladati s 9 ili 10 političkih snaga koje razmišljaju potpuno drugačije o tako važnim temama, kao što je španjolska nacija“, rekao je Rajoy koji je na vlast došao 2011. u jeku teške gospodarske krize.

„Sánchez ne može vladati bez podrške stranaka koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, a bude li vladao s njima bit će to loše, jako loše za Španjolsku“, upozorio je konzervativni premijer.

Rajoy i Sánchez su u petak održali hladni sastanak nakon kojeg je došla do izražaja njihova politička i osobna udaljenost. Pedro Sánchez vjeruje da će do kraja mjeseca postići sporazum s ostalim strankama te početkom ožujka dobiti podršku parlamenta za premijersko mjesto.

Ukoliko ne uspije Rajoy će nanovo nastojati uspostaviti koaliciju, u kojoj bi zasad htjeli biti jedino Građani sa 40 zastupnika.

„Mi se ponovno pozivamo na pravo da formiramo vladu jer su to rekli birači na izborima“, istaknuo je Rajoy. On bi htio veliku koalicijsku vladu sastavljenu od Narodne stranke, PSOE-a i Građana no Pedro Sánchez to odbija.

„Tu je gospodarstvo, kreditni rejting opet počinje prijetiti, moramo stvarati radna mjesta, agencije za kreditni rejting nas upozoravaju, a u Kataloniji se ide u krivom smjeru“, upozorio je Rajoy.

Komentiraj