Španjolski premijer Mariano Rajoy obećao je u utorak u Barceloni velike infrastrukturne investicije u Kataloniji nastojeći ublažiti napetosti u toj sjeveroistočnoj pokrajini te odvratiti zagovornike nezavisnosti od organiziranja referenduma najavljenog za ovu godinu.

Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra na vlasti od 2011., istaknuo je da gospodarski oporavak omogućuje investicije u željeznicu i ceste u Kataloniji.

“Država će izdvojiti ukupno 4,2 milijarde eura za katalonsku infrastrukturu do 2020. godine”, izjavio je pred poslovnim ljudima na konferenciji posvećenoj infrastrukturi.

Naveo je da će tri cestovna kraka u Kataloniji, kao dio autoputa uz obalu Mediteranskog mora biti dovršena do proljeća 2020. godine. Cesta bi trebala povezivati devet luka i jedanaest aerodroma.

Katalonija je jedna od najrazvijenijih pokrajina koja sudjeluje s 25 posto u BDP-u Španjolske, a ulaganja u infrastrukturu jedan su od zahtjeva regionalne vlade. Posljednjih dana je ondje pojačano prisustvo središnje vlade koja nastoji ublažiti tenzije vezane za najavu organiziranja obvezujućeg referenduma o nezavisnosti u rujnu ove godine.

“Želim prosperitetnu Kataloniju u perspektivnoj Španjolskoj. Tražim od vas pomoć u borbi za umjerenost i razum”, rekao je Rajoy stotinama okupljenih poslovnih ljudi. “Iskoristimo novu etapa gospodarskog oporavka za dobrobit svih”, dodao je.

U Madridu je ministar gospodarstva Luis de Guindos rekao kako bi španjolsko gospodarstvo u idućih nekoliko godina moglo rasti po stopi većoj od 2,5 posto što bi smanjilo nezaposlenost.

“Stvari koje funkcioniraju bila bi pogreška dirati… Španjolska bez problema može u iduće dvije, tri ili četiri godine imati stopu rasta iznad 2,5 posto”, izjavio je i napomenuo ”Stopa nezaposlenosti bit će ispod 17 posto na kraju ove godine”.

Katalonski čelnik ne vjeruje u Rajoyeja obećanja

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je na službenom putu u SAD-u, rekao je da Rajoyev govor nije nikakva novost.

“Dosta mi je više obećanja koja se sistematski ne ispunjavaju”, rekao je medijima u Washingtonu.

Puigdemont nastavlja pripremati referendum protivan španjolskom ustavu.

U utorak je 30-ak mladih prosvjednika bliskih lijevoj antikapitalističkoj stranci Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pokušalo zauzeti podružnicu Rajoyeve Narodne stranke u Barceloni. Ulaz su išarali i oblijepili svojim plakatima, a policija ih je spriječila da uđu u urede i nosili transparent s porukom “Referendum Da ili Da” i “Samoodređenje se ne pregovara”.

Puigdemont je osudio nasrtaj na podružicu istaknuvši kako to nije način ostvarenja cilja te da se nikome ne smije zabraniti iznositi svoje mišljenje.

Rajoy je dan ranije poručio kako neće biti referenduma jer bi on bio protivan ustavu i pravnoj državi, a da je do samoodređenja naroda, na koje se pozivaju zagovornici referenduma, bilo došlo tek u bivšem Sovjetskom Savezu, Jugoslaviji i Etiopiji.

Prema španjolskom ustavu iz 1978. referendumi su dopušteni samo na razini čitave zemlje. Tri od četiri najveće stranke u nacionalnom parlamentu u Madridu protive se referendumu.

Bivšem katalonskom predsjedniku Arturu Masu i suradnicima sud je na nekoliko godina zabranio obnašanje javnih dužnosti jer su u studenome 2014. organizirali neobvezujući referendum.

Komentiraj