Rajoy nije dobio potporu parlamenta

EPA/EMILIO NARANJO

Vršitelj dužnosti španjolskog premijera Mariano Rajoy nije u srijedu dobio potporu parlamenta za drugi premijerski mandat, javlja u srijedu Reuters i dodaje da je moguće da će se zemlja suočiti s trećim parlamentarnim izborima u samo godinu dana.

Rajoy, iz Narodne stranke (PP) desnog centra, dobio je potporu 170 od 350 zastupnika te mu je nedostajalo šest glasova za potrebnu apsolutnu većinu i sastavljanje nove vlade. Dobio je glasove konzervativaca i liberala iz male stranke Građani (Ciudadanos) te regionalne stranke s Kanarskih otoka. Potporu su mu uskratili socijalisti (PSOE), savez Unidos Podemos koji se oštro protivi politici strogih mjera štednje te regionalne stranke iz Baskije i Katalonije.

Rajoya sada očekuje drugo glasovanje o povjerenju u petak na kojem se delegati mogu suzdržati od glasovanja te bi mu bila dovoljna i relativna većina za formiranje manjinske vlade predvođene PP-om.

Izgubi li na drugom glasanju tada će dobiti još dva mjeseca da pokuša oformiti vladu. Ako mu to ne uspije, Španjolska će morati na nove izbore.

Rajoy će u petak pokušati ishoditi suzdržanost socijalista, no socijalistički čelnik Pedro Sanchez neprestano ponavlja da se stajalište stranke ne mijenja i da ono glasi “ne” za drugu Rajoyovu vladu.

PSOE mu predbacuje strogu politiku štednje i tereti ga za korupciju.

Ni nakon parlamentarnih izbora u prosincu 2015. niti u lipnju 2016. stranke se nisu uspjele dogovoriti i nije bilo napretka u formiranju vlade.

Komentiraj