Rajoy: Moja stranka ni u kojem slučaju neće omogućiti socijalističku vladu

FaH

Šef dosadašnje španjolske vlade konzervativac Mariano Rajoy je izjavio u četvrtak da njegova stranka ni u kojem slučaju neće olakšati uspostavu socijalističke vlade Pedra Sancheza, koja bi mogla trebati njegova suzdržanost.

“Mi ćemo Sanchezu reći ne, treba bit jasno”, rekao je Mariano Rajoy koji je također vođa Narodne stranke (PP) u Kongresu.

Rajoy je govorio dok šef španjolske Socijalitičke stranke (PSOE) od srijede pregovara s drugim strankama o formiranju vlade, mjesec i pol nakon parlamentarnih izbora 20. prosinca nakon kojih je parlament rascjepkan i paraliziran.

Sanchezu je kralj Felipe VI.  dodijelio mandat nakon što je njegov protivnik desnog centra sam odbio ponudu šefa države, jer nije imao dovoljno podrške u parlamentu.

Desnica vodi sa 119 zastupnika od 350, ali PSOE, kao i Podemos i njihovi saveznici, mu zaprečuju put s više od 150 zastupnika, dok je neutralna nova stranka liberalnog centra Ciudadanos, s 40 zastupnika.

I 89 socijalističkih zastupnika imaju težak zadatak i pokušavaju pregovarati s desnim Ciudadanos i lijevim Podemos.

Te dvije stranke su navele da se nikada neće pridružiti takvoj koaliciji, Podemos jer je sklona referendumu o neovisnosti, a Ciudadanos, želi centralizatorsku reformu.

Ako se socijalisti žele združiti s Ciudadanos, imat će protiv sebe Podemos i trebat će im barem suzdržanost desnice.

Komentiraj