Španjolski premijer Mariano Rajoy odobrio je u subotu aktivaciju članka 155 španjolskog Ustava, kojim se madridskoj Vladi omogućuje suspenzija autponomnosti Katalonije, javlja Independent. Članak nikada nije korišten od stupanja na snagu ustava 1978.

Odluka o aktivaciji donijeta je nakon izvanrednog sastanka kabineta madridske Vlade, održanog tri tjedna nakon kontroverznog referenduma o nevisnosti Katalonije. Rajoy je kazao kako od španjolskog Senata traži oduzimanje ovlasti Kataloniji, te dodao da želi održavanje izbora u regiji unutar šest mjeseci uz mogućnost raspuštanja katalonskog parlamenta.

Izbori u Kataloniji bit će sazvani u roku od šest mjeseci nakon što ove mjere odobri gornji dom španjolskog parlamenta, u kojem vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu, i gdje se glasanje očekuje u petak 27. listopada.

Rajoy je dodao kako se ovlasti katalonske administracije prebacuju na španjolsku Vladu, ali i dodao kako ne želi iskoristiti te ovlasti kako bi direktno vladao Katalonijom. “Vlada je morala aktivirati člnak 155 Ustava, koji se koristi samo u izvanrednim situacijama. Aktivirali smo ga jer niti jedna vlada neke demokratske zemlje ne može dopustiti ovakvu modifikaciju zakona i jednostrano nametanje volje na drugu stranu”, kazao je Rajoy.

Četiri su cilja primjene članka – “Vratiti vladavinu zakona, vratiti situaciju u normalu i suživot, nastaviti s gospodarskim oporavkom te organizirati izbore u Kataloniji”, rekao je Rajoy novinarima.

Čelnik Katalonije Carles Puigdemont kazao je da su mu rezultati referenduma dali mandat da zatraži neovisnost ove pokrajine. Održani referendum, kojeg je Španjolska zabranila, rezultirala je masovnim policijskim nasiljem i nekoliko stotina ozlijeđenih.

Komentiraj