Rainer Werner Fassbinder bio je začetnik njemačkog novog vala: “Uvijek je bio tu, pratio bilo vremena”

Razlog zbog kojeg Fassbinder uživa status legende leži u činjenici da je on pokušao u svojim filmovima prikazati sveukupnost ne tako davne njemačke povijesti te je predstaviti društvu.

“U očaju” je, na primjer, prikazao stanje u Njemačkoj uoči uspona Trećeg Reicha, u “Lili Marleen” pratimo karijeru u nacističkom režimu, a filmovi kao što su “Brak Marije Braun” i “Lola” posvećeni su razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. U drugim filmovima obradio je i teme političke radikalizacije i terorizma. Uvijek je bio tu, pratio bilo vremena te svojim filmovima pokušavao komentirati tekuće društvene događaje”, objasnio je njegov biograf Jürgen Trimbon koji je o Fassbinderu objavio knjigu.

Fassbinder, koji se i sam pojavljivao u svojim filmovima, živio je svoje filmove, stalno je mislio na njih. On se sa svojim glumcima i članovima filmske ekipe selio iz jednog zajedničkog stana u drugi. Ako noći nije provodio u Parizu, New Yorku ili Frankfurtu, onda je bio danima i tjednima na filmskim setovima.

Fenomen Fassbinder je neusporediv u njemačkom poslijeratnom filmu. No iznenađujuće je to da je u drugim zemljama to bolje shvaćeno nego u samoj Njemačkoj. “Jedan je njemački kritičar jednom napisao da u inozemstvu ne morate objašnjavati tko je Fassbinder, ali u Njemačkoj ste na to primorani”, napisao je Jürgen Trimborn u njegovoj biografiji.

Njemački filmski redatelj, scenarist i glumac, te začetnik je njemačkog novog vala Rainer Werner Fassbinder rođen je 31. svibnja 1945. a umro je početkom ljeta 1982. godine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner