Radnička fronta i platforma Zagreb je naš pozivaju na prosvjede zbog kurikularne reforme

HINA / Denis CERIĆ

Radnička fronta i Platforma Zagreb je naš pozivaju građane da se u četvrtak pridruže prosvjedima protiv nove kurikularne reforme, a kritici su se pridružili i u SSSH koji poručuje da se umjesto nastavka rada na kurikulumu prema pravilima struke dovodi u pitanje kvaliteta provedbe trenutno najvažnije reforme za Hrvatsku.

“Radnička fronta podržava prosvjede protiv nove kurikularne reforme, poziva sve da se na njih odazovu i da se zajedno izborimo za moderno i emancipatorno obrazovanje umjesto za povratak u srednji vijek, neznanje i mržnju”, poručuju u priopćenju.

Za prvotni pokušaj kurikularne reforme, pod vodstvom Borisa Jokića, kažu,  imao je i dobre i loše strane. “U njemu je nesumnjivo bilo progresivnih i vrijednih elemenata, a hvalevrijedno je bilo i to što ga se uvelike stvaralo odozdo prema gore, te što su u njemu sudjelovale na stotine učitelja i profesora. No isti se kurikulum itekako moglo i kritizirati. Primjerice bio je i previše popustljiv prema konzervativnoj strani, bio je nedovoljno kritičan prema nacionalističkoj mitologiji, bio je uglavnom potpuno nekritičan prema trenutnom ekonomskom sistemu, a dodatno je i legitimirao vjeronauk kao dio školskog programa iako nominalno živimo u sekularnoj državi”, navode u priopćenju.

No, tvrde, ono što bi trebalo doći kao druga verzija kurikularne reforme, unatoč svim manama prve verzije, daleko je gore. “Dok se u svojoj prvotnoj varijanti u kurikulumu pokušavao naći neki srednji put između progresivnih ideja i konzervativizma – koliko god i te ustupke nazadnjaštvu treba kritizirati – u novoj HDZ-ovoj varijanti, nikakvim ustupcima više nema mjesta”,  poručuje Radnička fronta.

Uvjereni su kako kurikularna reforma koja se planira, obzirom na one koji će ju voditi, ide isključivo u konzervativno-fundamentalističkom i ekstremističkom smjeru. “Ne želimo li da nam djeca uskoro uče da je svijet stvoren prije 6000 godina, da evolucija ne postoji i da je jedini smisao povijesti bilo stvaranje neovisne hrvatske države pod vodstvom HDZ-a – vrijeme je da se trgnemo”, poručili su iz Radničke fronte.

I Platforma Zagreb je naš podržava najavljeni prosvjed. Podsjećaju kako je prije godinu dana više od 50.000 građana izašlo na ulice Zagreba i drugih hrvatskih gradova u znak podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi te su takvim odazivom jasno dali do znanja da obrazovanje smatraju temeljem razvoja društva.

“U proteklih godinu dana reforma obrazovanja ne samo da je zaustavljena, nego je u tom procesu učinjen niz koraka unatrag. Stoga Platforma Zagreb je NAŠ! podržava zahtjeve GOOD inicijative, organizatora prosvjeda, u kojima traže razrješenje ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican kao i ponavljanje natječaja za članove Ekspertne radne skupine”, poručuju.

SSSH: Kvalitetnim obrazovanjem do kvalitetnih radnih mjesta 

I iz SSSH poručuju kako se samo kvalitetnim obrazovanjem može doći do kalitetnih radnih mjesta.

“Neodgovorno je i licemjerno svrstavati obrazovanje među najvažnija područja javnih politika, a istodobno ne slušati volju više od 50 tisuća građana koji su prije godinu dana digli glas ‘ZA’ Cjelovitu kurikularnu reformu, jednu od ključnih mjera predviđenih Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Unatoč uvjeravanju vladajućih kako ova reforma nije upitna, u godinu dana ništa se nije pomaklo s mrtve točke. A sada se, umjesto nastavka rada na novom kurikulumu prema pravilima struke, uz transparentnost i poštivanje demokratskih vrijednosti, proces ponovo neopravdano politizira, čime se dovodi u pitanje kvaliteta provedbe trenutno možda i najvažnije reforme za našu zemlju”, poručuju iz SSSH.

Na Cjelovitoj kurikularnoj reformi radilo je gotovo godinu i pol oko 500 stručnjaka, učitelja i drugih obrazovnih radnika. Dokumenti izrađeni u tom procesu možda nisu savršeni, ali konceptom, sadržajem i načinom izrade predstavljaju važan iskorak u oblikovanju obrazovnog sustava u Hrvatskoj te stoga na tim rezultatima potrebno nastaviti graditi ovu reformu, a odluku o tome što, i kako, djeca trebaju učiti u školi prepustiti struci, a ne politici, naglašavaju sindikati.

SSSH ističe da je potrebno osigurati političku potporu i dostatna financijska sredstva za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, s posebnim naglaskom na obrazovanju za aktivno građanstvo te za poduzetništvo i svijet rada, uz uključenje socijalnih partnera, ali bez političkih pritisaka na sadržaj kurikuluma. Uz to, jednako je važno napokon usvojiti zakonski okvir za priznanje znanja stečenog neformalnim i informalnim putem, što je na tragu obveze prema EU, kao i uspostaviti efikasan sustav poticanja obrazovanja i osposobljavanja odraslih, poručuju.

SSSH poziva sve političke opcije da poslušaju volju građana, mišljenje struke i Europske komisije, te odgovorno svojim djelovanjem podrže ovu reformu u svim planiranim koracima. Pritom posebno ističemo da je obrazovna reforma ujedno i jedna od ključnih mjera demografske politike. Ako želimo izgraditi Hrvatsku čiji građani u njoj mogu, i žele, ostati živjeti i raditi, naši radnici trebaju biti sposobni odgovoriti zahtjevima društva i gospodarstva 21. stoljeća. Samo kvalitetnim obrazovanjem možemo do kvalitetnih radnih mjesta!

Komentiraj