Radnicima Uljanika izgledne plaće za srpanj, sutra kreću u Zagreb

HINA/ Miljenko KLEPAC

Štrajkaški odbor Uljanika održao je prijepodne sjednicu na kojoj su raspravljali hoće li dopustiti naručitelju da dovede radnike koji bi nastavili posao, no odluku još nisu donijeli, a dva sindikata imaju različita stajališta.

Vlasnik kruzera koji se gradi u Uljaniku zatražio je da Štrajkaški odbor omogući njegovim radnicima da dođu u ponedjeljak u drugu smjenu kako bi se posao mogao nastaviti.

Nakon sastanka član Štrajkaškog odbora iz Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je novinarima da sutra kooperanti sigurno neće ući u Uljanik. Prije želimo vidjeti što će nam ponuditi premijer Plenković. Čekamo taj sastanak, a odogovor poslodavcu i vlasniku dat ćemo u utorak, rekao je Cerovac novinarima Hine, HRT-a i RTL-a.

On je prije početka današnjeg sastanka ocijenio kako je opasno da netko uđe. Radnici su ljuti, neka nam isplate plaće pa ćemo raditi, poručio je.

Predsjednik Štrajkaškog odbora iz Sindikata metalaca Đino Šverko kazao je nakon završetka sastanka za HRT da je brodovlasnik za kojeg se radi kruzer dao novac za plaće kad radnici 3. maja nisu imali i ocijenio da bi to bilo najmanje što radnici mogu napraviti.

Morat ćemo preispitati svoju odluku jer bi mogli doći u opasnost da nam brod ode s remorkerima, a da da drugi ne naruči kod nas, jer ćemo se pokazati kao nepouzdani, kazao je Šverko.

On je uoči sastanka rekao da to ne bi bili štrajkbreheri jer su ti radnici već radili na tom brodu. Uz posebne dozvole bismo se mogli odlučiti na to, ali to će odlučiti Štrajkaški odbor.

Kazao je da brod vrijedi više od 125 milijuna eura i da je još jedan takav planiran. Ali ako naručitelj ode s ovim, neće biti ni drugoga i to je stečaj za Uljanik, jer taj brod i jedan na navozu je jedino za što se držimo, rekao je Šverko.

Riječ je o liuksuznom putničkom brodu za oceansku plovidbu uključujući polarna mora koji je porinut 31. siječnja ove godine a Uljanik je gradnju ugovorio s tvrtkom PEC Limited u sastavu Scenic.

Uprava Uljanik priopćila je kako je u tijeku sastanak s Poslovnim savjetom.

Zahtjev naručitelja nije naišao na odobrenje velikog broja radnika koji su, prenosi HRT, u strahu ne samo za plaću nego i za radno mjesto, najavili blokadu Uljanika. Radnici prozivaju upravu i lokalnu politiku, koja je po njima odgovorna za nedovođenje odgovarajućeg strateškog partnera, te za spregu s nekim direktorima Uljanika.

Štrajkaši dolaze sutra (ponedjeljak, 27. kolovoza) u Zagreb na Markov trg pred sjedište Vlade i očekuju da ih primi netko u Vladi i premijer. Kako se doznaje radnike Uljanika će primiti premijer Andrej Plenković prije puta u Njemačku.

U međuvremenu, N1 neslužbeno doznaje da je radnicima Uljanika plaća za srpanj izgledna te da se rješava preko kredita komercijalnih banaka dok je s Europskom komisijom pak, prema istim, neslužbenim informacijama, dogovoreno da se to ne tretira kao nedozvoljena državna potpora, u slučaju da budu potrebna državna jamstva ili kolateral u obliku dionica u vlasništvu Republike Hrvatske.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izrazio je u nedjelju razočarenje odnosom države prema Uljaniku ustvrdivši kako Uprava Uljanika očito više nema snage da ovaj problem riješi, pa sindikatima i Štrajkaškom odboru nije preostalo drugo nego da rješenje pokušaju pronaći u Vladi.

“Pri ulasku u štrajk vjerovali smo da će do kraja tjedna plaća ipak biti isplaćena, međutim danas jednostavno ne vidimo izlaz iz te situacije. Stoga u ponedjeljak od premijera Andreja Plenkovića želimo doznati na koji način Vlada vidi brodogradnju u budućnosti,” kazao je Cerovac dodavši da je pitanje isplate plaće samo dio onoga što sindikati žele i zbog čega su radnici krenuli u štrajk.

Osim toga, rekao je, Štrajkački odbor i sindikati žele doznati od premijera kako on doživljava upravu Uljanik grupe.

“Ako njegovi ministri i suradnici govore da ova uprava nije sposobna voditi kompaniju, zašto je ta uprava još uvijek tu,” upitao je čelnik Jadranskog sindikata.

Cerovac je novinare nakon današnje sjednice Štrajkaškog odbora izvijestio kako na prosvjed u Zagreb u ponedjeljak ujutro u šest sati iz Pule kreće šest-sedam autobusa, kako je okupljanje na Trgu bana Jelačića u 10:30 sati odakle će se ići prema Markovom trgu, gdje prosvjed pred Banskim dvorima počinje u 11 sati.

Upitan tko financira prijevoz do Zagreba, Cerovac je odgovorio kako se troškovi financiraju iz sindikalnih članarina.

Komentiraj