HINA/ Daniel SPONZA

Radnici Uljanika opet na ulicama Pule

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik u štrajku i u ponedjeljak su izašli na gradske ulice i transparentima i povicima “Lopovi!”, “Di su pare?”, “IDS mafijo!”, “Uprava, odlazi!” iskazali ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj.

Po izlasku iz brodogradilišta radnici su krenuli na Forum, a usput su im se pridružili građani, tako da je pred pulsku gradsku upravu stiglo gotovo tisuću prosvjednika, tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić. Umjesto gradonačelnika radnicima se obratio pročelnik Aleksandar Matić, koji ih je izvijestio da su čelnici grada u Zagrebu.

Pula, 27.08.2018. – Radnici Uljanika ponovno na ulicama. foto HINA/ Daniel SPONZA/ ml

Prosvjednici su pred gradskom upravom ostali desetak minuta i nastavljaju mimohod.

Neslužbeno se doznaje kako su radnici samonicijativno izašli iz kruga brodogradilišta premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu, u koji su u osam autobusa iz Pule i 10 iz Rijeke krenuli radnici brodogradilišta Ukjanik grupe iz Pule i Rijeke. Sindikati su naime najavili da će se štrajk u Puli u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta i da neće biti prosvjeda po ulicama.

Jutros je iz Pule na prosvjed pred sjedištem Vlade u Zagreb iz Pule autobusima krenulo oko 400, a iz 3. maja u Rijeci oko 500 radnika. Očekuju od premijera Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva Darka Horvata da se pod hitno pronađe rješenje za isplatu plaća, očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje.

Opći štrajk u brodogradilištima Uljanik grupe, Uljaniku u Puli i 3. maju u Rijeci počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

Pula, 27.08.2018. – Radnici Uljanika ponovno na ulicama. foto HINA/ Daniel SPONZA/ ml

Komentiraj