facebook.com

Radnici Croatia Airlinesa kreću u štrajk, u sindikatu smatraju da ih je Plenković izigrao

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) trebao bi sutra upravi nacionalnog avioprijevoznika poslati službenu najavu štrajka pilota, stjuardesa i aviomehaničara Croatia Airlinesa, javlja Večernji list pozivajući se na izvore u Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP). Radnici CA u štrajk bi trebali krenuti sljedeći tjedan.

Štrajk je već bio najavljen za 9. srpnja, ali je odgođen nakon sastanka predstavnika sindikata s premijerom Andrejem Plenkovićem. Štrajk koji je mogao izazvati kaso na samom početku turističke sezone tada je neutraliziran, ali mogao bi se aktualizirati u jeku sezone.

U sindikatu smatraju da je premijer izigrao dogovor otišavši na godišnji odmor, bez da je učinio konkretne pomake oko Croatia Airlinesa. Iz sindikata su premijeru na sastanku u srpnju iznijeli probleme, a on je izrazio spremnost osigurati preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Kolektivni pregovori su propali, a do danas nisu ponovno započeti. Budući da je Vlada danas održala posljednju sjednicu prije godišnjeg odmora, iz sindikata su odlučili krenuti u štrajk.

Komentiraj