RADNICI BEZ ŠEST PLAĆA: Sindikat protiv ponude samoborskog DIV-a

Nel Pavletic/PIXSELL

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u srijedu su ponovno upozorili na teško stanje u matuljskoj Tvornici industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO), u kojoj radnici štrajkaju jer nisu primili šest plaća, te izrazili nadu da ponuda samoborskog DIV-a neće biti prihvaćena već će tvornicu ipak kupiti njezin poslovni partner Uljanik grupa.

Predsjednik Sindikata matalaca Vedran Dragičević rekao je na konferenciji za novinare da, ako se želi spasiti radna mjesta, treba realizirati započeti proces s Uljanikom, ponoviti natječaj za iskazivanje interesa za kupnju dionica TIBO-a ili vratiti državi vlasništvo nad zemljištem s kojim je dokapitalizirala tvornicu.

Dragičević smatra da će TIBO i njegovi radnici trebati Uljaniku, koji ima puno ugovorenih poslova.  Očekuje da će do 22. prosinca radnicima biti isplaćena barem jedna plaća, budući da su Uljanik i TIBO na najboljem putu da se dogovore oko toga.

Također očekuje da Uljanik obnovi svoje zanimanje za kupnju TIBO-a, da se novi natječaj za kupnju tvornice objavi početkom iduće godione, a od CERP-a i DUUDI-ja traži da zaštite svoju imovinu.

Na pitanje novinara zašto bi provedeni natječaj bio poništen Dragičević je rekao da ne treba prihvatiti jedinu ponudu, onu samoborskog DIV-a, jer ponuditelj koji je izgubio spor s TIBO-om i duguje mu 1,8 milijuna kuna treba biti odbijen.

Glavni sindikalni povjerenik u Brodogradilištu 3. maj (Uljanik grupa) Juraj Šoljić najavio je da će sindikat, bude li potrebno, organizirati štrajk solidarnosti u tom brodogradilištu. Apelirao je da se dogovor postigne što prije, a radnicima omogući da normalno provedu predstojeće blagdane.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Damir Bačinović poručio je kako je samoborski DIV neprihvatljiv ponuditelj i dužnik, pa je u interesu radnika da se u kupnju dionica uključi Uljanik, te ustvrdio da su za spas TIBO-a potrebne radikalne mjere, inače će TIBO “tiho odumrijeti”.

Osamdesetak radnika TIBO-a ponovno su od početka tjedna u štrajku jer nisu primili  gotovo šest plaća, a nije prispjela ni pozajmica za plaće Uljanik grupe od 2,5 milijuna kuna. Država je nedavno dokapitalizirala TIBO sa zemljištem na kojem se nalazi tvornica vrijednim oko 30 milijuna kuna, a Uljanik je potpisao pismo namjere po kojem će, nakon uknjižbe hipoteke na dio tog zemljišta, na račun TIBO-a uplatiti ukupno 5 milijuna kuna za plaće. Uljanik je do sada isplatio 2,5 milijuna kuna za dvije plaće i doprinose.

Iz sindikata su potvrdili da će radnicima brodogradilišta 3. maj i Viktor Lenac, u skladu s kolektivnim ugovorom, ove godine biti isplaćene božićnice.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]