Radnić: “Sigurnosne promjene su stupile već danas i trajat će do daljnjeg”

Nakon današnjeg nemilog događaja u kojem je mladić bez problema ušetao ispred Vlade i iz automatske puške upucao policajca, javnost postavlja pitanje kako netko s 22 godine može imati automatsku pušku i dva okvira s 30 metaka i doći s njom pješke do najčuvanije zgrade u Hrvatskoj i pucati po njoj.

Gost Dnevnika Nove TV bio je načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a Miljenko Radnić, Kako je kazao, nakon današnjeg događaja status Markova trga mora se promijeniti, a razina sigurnosti je već danas promijenjena i trajati će do daljnjeg.

O statusu štićenog prostora

“Ovo je javni prostor koji služi za djelomično odvijanje prometa i slobodno kretanje građana. Dobije li status štićenoga prostora, pristup na ovaj prostor bit će kontroliran provođenjem nadzora nad osobama, objektima i vozilima”, objasnio je Radnić.

O statusu štićenog prostora, navodi da je ta tema prisutna petnaestak godina. “Tu postoji niz faktora – Grad Zagreb, Sabor, Vlada, Ustavni sud, religijska zajednica i građani koji žive u zoni, a za trg su zainteresirani i brojni turisti koji dolaze ovdje”, dodao je Radnić.

Ako dobije status štićene zone, prvo će se procjenjivati razina ugroze, navodi. “Kontrola osoba, predmeta koje one nose, motornih vozila koja će moći pristupiti na ovaj prostor”, objasnio je Radnić.

Odluku o tome kako pomiriti dolazak stotina tisuća turista i mjesto gdje se nalazi sami vrh države, kaže, ostavlja nadležnim institucijama. “Mi ako dobijemo zapovjed, mi smo ju spremni izvršiti”, istaknuo je.

“Izraelski model teško usporediv s Hrvatskom”

Za izraelski model kaže kako je teško napraviti komparaciju sa Zagrebom.

“Oni žive rat već 70 godina, a mi smo turistička zemlja. Zagreb je slobodan grad. Ovo što se dogodilo danas je tragičan slučaj. Imali smo napad vatrenim oružjem na policijske službenike i uporabu vatrenog oružja od strane policijskih službenika u svrhu odbijanja napada”, objasnio je Radnić.

Na pitanje novinara trebaju li policajci na Markovu trgu imati pancirne prsluke kazao je: “Ovdje se radi o solo igraču. To je pojedinac čiji se motiv još istražuje. Naše procjene sigurnosnog i obavještajnog karaktera je bila da je razina ugroženosti umjerena”.

“Ona je takva i za cijelu Hrvatsku i ne postoji nikakav razlog da bi netko donio zaključak kako se treba uvesti dodatna zaštita policijskih službenika za izvršenje zadaća”, dodao je Radnić.

“Klasični slučaj soliranja”

No, najavljuje promjene. “Promjene su nastupile već danas. One se trenutno odvijaju u našem okruženju. Bitno je reduciran pristup i vozilima i osobama, kontrola na punktovima je već prisutna nakon napada, a te mjere će trajati do daljnjega”, rekao je Radnić.

Komentiraj