Radnić: “Do sada je osiguranje na Trgu svetoga Marka bilo poprilično labavo”

Pomoćnik ravnatelja policije i načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Miljenko Radnić opravdao je postupanje policije i govorio o osiguranju štićenih objekata Vlade i Sabora na Trgu svetog Marka.

 

“Nakon što sam jučer dobio podatak o napadu prilično brzo sam stigao na Trg svetoga Marka. U tim trenucima policija je već uspostavila kontrolu u užoj zoni štićenih objekata. Kad se utvrdio pravac kretanja počinitelja policija se uputila za istim, objasnio je prve trenutke nakon jučerašnjeg oružanog napada na policajce ispred zgrade Vlade, rekao je Radnić za Dnevnik HRT-a.

 

Radnić o osiguranju štićenih objekata Vlade i Sabora na Trgu svetog Marka

“Sam prostor Trga svetog Marka prilično je kompliciran zbog institucija koje se na njemu nalaze i osoba koje ga koriste zbog političkih potreba, bilo zbog turističkog ili nekog drugog interesa koji zahtijeva korištenje tog prostora. Prostor je interesantan i turistima i građanima i to značajno otežava osiguranje koje je do sada bilo prilično labavo, odnosno na određeni način toleriralo se niz ponašanja koje se u zoni štićenih objekata u pravilu ne tolerira”, rekao je.

Koja je razina ugroženosti Trga svetog Marka, ali i Hrvatske?

“Zasad smo na razini ugroženosti koja se definira kao umjerena, znači da nemamo nikakvih saznanja iz obavještajnog i sigurnosnog spektra. Sam karakter ovih objekata ukazuje na činjenicu da postoji potencijal da isti budu ugroženi zbog toga što predstavljaju vrh odnosno institucije hrvatske vlasti”, dodao je.

Sadašnje mjere bazirane su na kontroli pristupa vozila i osoba

“Danas i jučer je komunicirano da svi oni koji imaju potrebu upoznati su s činjenicom da je postojeći model pristupa Markovu trgu postao prošlost. Uvedene su dodatne mjere zaštite, podignuta je razina. Ona podrazumijeva da prostor koji je iza policijske barijere predstavlja prostor koji se trenutno štiti. U isti mogu uči saborsku  zastupnici, zaposlenici Vlade i Sabora i sve one osobe koje iskažu interes i za koje nadlažne službe najave da će doći i da se puste u taj prostor kao najavljene osobe. Tu spadate i vi, pripadnici medija, danas je najavljeno da ćete moći nastaviti obavljati svoju djelatnost bez dodatnih smetnji”, rekao je Radnić.

O novim modelima osiguranja na Markovu trgu

Ograničenje slobode kretanja na mjestu gdje se nalaze najvažnije državne institucije trajat će, prema priopćenju MUP-a, dok se ne pronađe trajnije rješenje.

“Novi modeli osiguranja podrazumijevaju različite varijacije sustava tehničke zaštite, konkretno određenih tehničkih barijera koje služe kao zapreka pokušaju neovlaštenog proboja u štićenu zonu od strane osoba kao pješaka ili korisnika motornog vozila”, rekao je Radnić.

Komentiraj